Home

Nieuws 48 reacties

Mesthandelaar aangehouden voor fraude

Lierop - De opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft woensdag mesthandelaar Anthony van den Broek (42) uit het Noord-Brabantse Lierop aangehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt. De advocaat van Van den Broek bevestigt de aanhouding.

Van den Broek wordt ervan verdacht dat hij gefraudeerd heeft met grote hoeveelheden mest en daar miljoenen euro's mee heeft verdiend. Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem van deelname aan een criminele organisatie, witwassen en valsheid in geschrifte. Van den Broek is woensdagochtend aangehouden op zijn privéadres.

Volgens advocaat Theo Linssen van advocatenkantoor Linssen in Tilburg vindt het OM de tijd rijp om Van den Broek zelf te verhoren. Hij heeft woensdagochtend zijn client bezocht. De verhoren zijn woensdag gestart. De aanhouding volgt op een inval van de NVWA/IOD bij het bedrijf 25 september. Dit gebeurde na voorbereiding van 2,5 jaar. De inval vond plaats op vier verschillende locaties waar woonhuizen, stallen en kantoren zijn doorzocht. Ook zijn banken en accountantskantoren bezocht om beslag te leggen op bankrekeningen en dossiers. In Duitsland, Polen, Zwitserland en Belgie werden eveneens invallen gedaan onder coördinatie van het Europese agentschap Eurojust. Niet eerder voerde de NVWA/OID zo’n groot strafrechtelijk onderzoek uit naar mestfraude.

Van den Broek relativeerde destijds de inval. “Als ze mijn mestbonnen willen zien, kunnen ze ook gewoon langskomen.”

Het is niet voor het eerst dan Van den Broek is aangehouden. In 2010 heeft hij ook enkele dagen doorgebracht in een politiecel.

Laatste reacties

 • geen boer

  Nederland is weer een stukje veiliger!

 • martensDLD

  maar goed dat je erbij zet dat je geen boer bent

 • joannes

  @geen boer; En ondertussen ....... hoe veilig is het op straat? Die mestwet is eerst geschreven om vervolgens te oogsten blijkbaar. Wanneer nog steeds niet duidelijk is wat er precies gebeurd op het land, in de put en bij verwerking (de onderliggende aannames bedoel ik hiermee) kunnen een stelletje ambtenaren wel een razia houden, en allerlei buitenlandse adressen bezoeken enz ... maar daar wordt die slecht geschreven wet niet beter van. De burgers leven ook niet veiliger, het tegenovergestelde, ze worden blootgestelt aan over ambitieuze ambtenaren op kosten van de staat die slachtoffers, of zoals zij het noemen, daders zoeken. Ik heb een andere perceptie van veilig!

 • agratax2

  Eerst fraude met vlees, dan fraude met eieren en nu met mest leeft de hele veehouderij van fraude? De burger moet wel dit gevoel krijgen met zoveel fraude berichten in één week.

 • trekker123

  Nou, als ik Marianne van de Partij voor de dieren gisteren hoorde bij Pauw en Witteman dan bestaat de sector toch vooral uit criminelen die beschermd door de politiek nog steeds gewoon door kunnen gaan met hun frauduleuze praktijken over de rug van de consument. En het het dier natuurlijk.

 • jordi 1455

  trekker123 nu kun je haar aanklagen jegens laster en smaad.

 • minasblunders1

  Op het ministerie en bij de WUR maakt men zich ook schuldig aan fraude en misleiding. Wanneer wordt daar eens een inval gedaan?

 • Coanma

  Ach gut, arme...boer...

 • de rolleman

  Anthony .....da ken toch nie

 • H.Bruin

  'rook' en 'vuur'!

 • jk.

  Als de ambtenaren nu eens alle drugscriminelen 2.5 jaar zouden volgen en hun geldstromen in de gaten houden, hoeven wij ook geen miliarden meer te bezuinigen.

 • sjang

  Goh, als ik dit lees omhelst me het gevoel dat ik bij de mafia hoor. Doen de agrarische sektor nog wel iets goeds? Volgens mij frauderen we allemaal in de landbouw.Frauderen met mest, veevoer, vlees, eieren, noem het maar op. Sicilie zal nog eens jaloers worden op de nederlandse landbouw.

 • drikhend

  Een ding is zeker dat er meer fraude buiten de land en tuinbouw gebeurt dan in deze sector . Denk daarbij aan ziekenhuizen en hun doktoren , scholen , banken , in bedrijfsleven , woningbouw verenigingen , de staat zijn medewerkers ,politiek enz. waar niet . Te gek dat er mensen in ziekenhuizen onnodig behandeld worden om er maar geld aan te verdienen . Andere worden door banken producten verkocht die ze niet begrijpen . Maar later wel fataal zijn . Blijkbaar houd beschaving en medemenselijkheid bij de geldbeurs of bankrekening op .

 • wg

  alle boeren in oude auto s tommygun mee net al capone

 • Patrick Boek

  En wanneer word de gemeenteamtenaren gepakt die over de rioolstelselen gaat in heel Nederland deze mensen gaan nog steeds vrij uit die weten om de drommel wel dat het rioolwater overal word geloost inde grond door lekke rioolbuizen en koppelingen van de buis ik kan het weten en meer werknemers van AB weten het omdat de boerenarbeiders deze leidingen via rioolreinigingbedrijven werken en reigen met rioolzuigwagens en reinigingswagen en er word het reinigen geinspecteerd door cameras en op dvd vast gelegd hoe slecht het riool er uit ziet maar er word door de amtenaar alleen maar om gelachen en er word weinig of niets aangedaan omdat er geen geld voor is en maar zeuren om meer rioolheffingen. En de verkeerde is nu de klos met de mest terwijl de gemeenteambtenaar opgepakt moet worden omdat deze mannen een grotere vroude plegen.

 • van Giessen Plants

  weet je waarvoor je bezig bent, hebben die klootzakken ook weer wat te doen.
  belastinggeld moet ergens aan opgemaakt worden toch?

 • geertg

  gefeleciteerd alvast

  Boerderij gaat weer voor het best gelezen artikel van het jaar! 2013 te verstaan. Alleen jammer dat dit over de rug moet van de varkenshouderij,rundveehouderij en de akker en tuinbouw.

  Het is zo makkelijk om iets te publiceren en een eigen draai er aan te geven zodat het zeker gelezen gaat worden! ik zou zeggen eerst informeren !!

 • Maya

  Op die manier kan iedereen grote villa's bouwen.

 • minasblunders1

  Tja, de overheid schept de voorwaarden.

 • huisverkoop

  het gaat weer om de fluit en de duit

 • anton1937

  Deze mesthandelaar gaat waarschijnlijk Josetje( ook uit de gemeente Someren) na als hij zo doorgaat

 • boerrick

  Iedereen klaagt wel he. maar als het waar is wordt de hele sector er op aangekeken terwijl. Terwijl er een schuldig is, dus aanpakken zn crimineel.

 • minasblunders1

  Zeur toch niet zo. Gewoon een handige jongen die in de mankementen van de mestwet is gesprongen.

 • jordi 1455

  hoe meer regels er komen, hoe meer fraude er zal komen.

 • vandyck

  De wet wordt geschreven met uitnodiging om te frauderen , de brave man betaalt en de durvers scheppen de poen , tot ze gepakt worden natuurlijk . Binnen enkele jaren hoor je datzelfde maar dan over rode en witte diesel .

 • Frenske

  Heel zuidoost Brabant is verziekt,en niet alleen met stallen,stank,fijnstof en amoniak.
  Maar ook met criminele handelaren.

 • joannes

  @Frenske, je bent wel scheutig met je bewoordingen. Heb je gelezen wat er hier geschreven wordt? Wanneer iemand een regel overtreedt is er altijd nog een rechtzaak die eea moet bevestigen of wat de officier van justitie aanneemt waar is. Nu en zo´n proces gaat dat met hoor en wederhoor refererend aan de betrokken wet. Ik, maar ook velen anderen, vraag me nog steeds af, of iemand veroordeelt kan worden op een wet die op papier andere uitkomsten als in de praktijk geeft, wel houdbaar is. In de rechtzaak zullen we zien wat er gebeurt!

 • johan58

  Hier zit een luchtje aan, het zaakje stinkt, mest aan de knikker zeg maar.

 • wimpul

  dat ze die van de Broek niet eens helemaal vastzetten????????

 • minasblunders1

  Jawel Joannes, dat kan. Wet is wet of het nu klopt of niet. Worden er mensen opgeknoopt voor bedragen die voor geen mens te betalen zijn, op grond van volstrekt willekeurige uitkomsten? Op basis van ....ja, waarvan eigenlijk; er is niet eens een onderbouwing. Maakt ook al niet uit. Gewoon pech gehad. En tot slot heeft de Hoge Raad gelukkig nog artikel 81, wat inhoudt dat wat je aanvoert, zonder opgaaf van redenen gewoon van tafel wordt geveegd. Niet van belang!!

  Nog een komische noot (laatst ergens gelezen): Nederland heeft de beste rechtspraak ter wereld. Ben benieuwd hoe het dan in Godsnaam met de rest gesteld is.

 • RudiEdwin

  Ach, iedereen wil graag wat verdienen, de ene een beetje meer en sneller dan de rest. Handig jongen die Antony maar eerlijk duurt nog altijd het langst. En de Boer.......hij ploegd voort.

 • jan10

  Die frauduleuse mesthandel komt alleen maar voort uit die walgelijke fosfaat regels ,die de mest duur in afvoer maakt.
  zodoende ligt hiet veel geld voor sluwe mannetjes met wat creativiteit,oppakken en kaalplukken die lui!

 • vinnetrad

  deze moet een verbod op alles wat met land en veeteelt te doen heeft,zich nooit weer met deze sector inlaten,schaadt ons alleen maar, oppakken die boef.

 • geen boer

  @2 en @3 was sarcastisch bedoeld. Daarmee wil ik dus aangeven dat ons justitiële- en opsporingsapparaat m.i. wel wat beters te doen heeft. Maar goed, onze regering is gelukkig druk doende het rookverbod aan te scherpen, dus daar kan de VWA daar weer helemaal los op gaan. Kwestie van prioriteiten, u weet wel.

 • Lars

  Haha om stront de bak in??.... Waar zijn jullie druk mee??? Denk na en ga iets nuttigs doen. Handige jongens blijven er altijd.
  De 1 zeurt over fijnstof, ammoniak de ander over dikke villa's ( zou zeggen bouw er zelf ook 1 )
  Het wordt tijd dat er geen vreten meer is, dan gaat dat zeuren vanzelf over in bedelen. Dan pas begint het hele proces opnieuw en is de boer weer iemand om tegen op te kijken !

 • kiepel

  Als brave boer ben ik blij dat er gehandhaaft wordt. Door die mestfraude wordt het alleen maar steeds strenger. Regels naleven is wel zo fatsoenlijk in een welvarend land. Bovendien denk ik niet dat zo'n fraude jongen zijn illegaal verdiende geld aan mij geeft. Nee, hij doet het alleen voor zichzelf. Een graaier dus..

 • minasblunders1

  Je zou hierin gelijk hebben Kiepel, als die regels fraude niet in de hand zouden werken.

 • hvdl

  word hier over grote fraude gesproken, de echte grote fraudeur zit in odiliapeel

 • huisvader

  Wat is nou rechtspraak , misdaad , zie schipholbrand moord dood door schuld 11 doden , dader vrijuit ophouden met die flauwekul kost dit wel niet

 • jellie

  Anthony, wordt het oa niet tijd, dat je eens aan je kinderen denkt.

 • Jaap 109

  De hele wereld doet aan fraude!
  1 de financiële sector
  2 de overheden

  En wij maar braaf belasting betalen.

  Wanneer knapt de financiële luchtbel?

 • l coumans

  de regelgeving mest en financieele is net kippengaas het barst van de mazen

 • Piet, Midden-Europa

  Wie van Geld houdt durft ook Risico's te nemen.
  Wat dat betreft ; 'niets nieuws onder de Zon'

 • minasblunders1

  Klopt Coumans. Lachen toch? Neem nu zo'n Niels Lentjes; een knulletje van (toen) 15 jaar, heeft al lang gezien wat al die dikdoenerige lui nog steeds niet snappen. En deskundig dat ze zichzelf vinden... Om je rot te schamen!

 • minasblunders1

  Risico's neem je zeker, Piet. Aangezien die lamzakken nooit van z'n leven hun fouten toe zullen geven, zullen ze bezig blijven om mensen na te jagen en kapot te maken, daarbij gesteund door de al net zo frauduleuze 'recht'erlijke macht, dit alles om hun eigen geblunder te verdonkermanen. De maffia kan nog wat van dit 'voorbeeldland' leren. Een angstcultuur creëren, iedereen in het gareel.

 • Rosekalf 2012

  Ik hoor alle boeren klagen dat de mestafzet te duur maar doordat je deze mannen op de markt hebt zakt de prijs natuurlijk wel, ook dat mag niet vrgeten worden!!!!

  Verder heeft hij hier natuurlijk veel geld aan verdiend door lef te tonen, dit is ieder zijn goed recht, als je dan gepakt wordt zul je ook zelf op de blaren moeten zitten.

 • Rosekalf 2012

  Ik hoor alle boeren klagen dat de mestafzet te duur maar doordat je deze mannen op de markt hebt zakt de prijs natuurlijk wel, ook dat mag niet vrgeten worden!!!!

  Verder heeft hij hier natuurlijk veel geld aan verdiend door lef te tonen, dit is ieder zijn goed recht, als je dan gepakt wordt zul je ook zelf op de blaren moeten zitten.

 • spits761

  het is weer typisch holland op zijn smalst.Er moet weer een kop rollen,er moet een voorbeeld gesteld worden door die ziekmakende overheid met al zijn regeltjes en wetjes voor de agrarische sector.Eerst jose janssen alles afgepakt en nu moet deze heer er aan geloven.Ongelofelijk voor mij wat er in dit land allemaal kan op dit gebied.Wat voor een crimineel moet je zijn om zoiets op je bord te krijgen,je kan in nl nog beter 10 mensen van het leven beroven dan word je nog beter behandeld!!Wat een matennaaiers zijn dat allemaal van de nvwa ,de aid,het waterschap,niet te vergeten onze natuurorganisaties,dlg.Noem ze maar op allemaal,die van de boeren moeten vreten en die jou er aan hangen als je niet op let.Tuig tuig en nog eens tuig

Laad alle reacties (44)

Of registreer je om te kunnen reageren.