Home

Nieuws 4928 x bekeken 9 reacties

LTO: bezuinigingen op GLB pijnlijk

Den Haag - De voorgenomen bezuiniging op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) is pijnlijk, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Hij maakt zich bovendien grote zorgen over het feit dat de korting van 8 procent op het Nederlandse budget voor inkomenstoeslagen nog niet van de baan is.

Maat zegt dat in reactie op de nog lopende onderhandelingen over de EU-begroting voor 2014-2020. Zoals het er nu naar uitziet wordt het GLB gekort met 16 miljard euro ten opzichte van het plan van de Europese Commissie, dat een bevriezing van het budget inhield. Wel is Maat opgelucht dat de korting niet nog hoger is uitgevallen en dat het aandeel van landbouw in de totale begroting op hetzelfde niveau blijft. Ook is hij tevreden met de passage waarin wordt gesteld dat vergroening de concurrentiepositie van de sector niet mag aantasten.

De Vogelbescherming reageert geschokt op de uitgelekte plannen. Volgens de organisatie wordt in het voorstel van EU-president Herman Van Rompuy het vergroeningsbeleid uitgekleed en wordt er gekort op het budget voor natuurbescherming. “Met deze plannen zet Europa ons als burgers 15 jaar terug in de tijd”, zegt directeur Fred Wouters. Volgens Wouters worden de begrotingsproblemen opgelost ten koste van de natuur.

Laatste reacties

 • ikkethuis

  Ik begrijp de reactie van Albert jan maat niet dat hij opgelucht is met een korting van 8 procent. Frankrijk en div andere landen worden veel minder gekort op het landbouwbeleid. Hebben de franse boeren dit te danken aan hun landbouw organisatie? ik denk het wel. Als je jezelf schouderklopjes geeft terwijl de concurentie positie binnen europa van de nederlandse landbouwer steeds verder verslechterd, wat hebben wij dan voor landbouworganisatie?

 • gjh

  Ik vraag me ook af of we nog een landbouworganisatie hebben die voor de boer opkomt (of zou die nog andere belangen hebben)

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • Tiny1946

  Onze organisaties zijn ja knikkers,hoe durven ze over een korting spreken,
  we zouden ons lidmaatschap op moeten zeggen, LTO is altijd te laat, denk aan de pachtprijzen, schieten maar de hoogte in.

 • gerjan slingenbergh

  Opa Maat for president maar dan van de bejaardenclub.

 • gjh

  tiny1946 wat zou de reden zijn dat je van zo,n waardeloze club lid zou willen zijn ze presteren helemaal niets

 • alco1

  Het LTO moet zich eens als een echte belangenbehartiger profileren. Wij zij doen lijkt wel 'Match Fixing'.

 • aarthamstra1

  6 jaar vast inkomen voor de opvreters van de EU dat is wat er is afgesproken
  Niks extra bezuinigingen . Hoeft ook niet wij hebben ZLTO.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • gjh

  nou albert jan maat dan ben jij nu aan zet en zorg ervoor dat die 8% nu nul procent word en nu niet roepen maar doen daarvoor wordt je immers betaald.
  wat jij immers verdiendt bij het lto moet je ook wat voor doen. de leden willen ook weleens zien dat je wat presteert dat is bij mij weten nog niet gebeurd

 • thv@hetnet.nl

  gih jij slaat de spijker op zijn kop, zijn die mensen van lto en zlto wel voor de boeren ???????????? of lijken ze meer op amtenaren , mooi zitten en op tijd naarb huis en alles vergeten???

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.