Home

Nieuws 1659 x bekeken 6 reacties

LTO Noord Friesland tegen onteigening

Leeuwarden – LTO Noord afdeling Friesland is tegen een voorstel van Gedeputeerde Staten (GS) van Friesland om onteigening van landbouwgrond ten behoeve van natuuraankopen mogelijk te maken.

Boeren krijgen bij onteigening de waarde van natuurgrond en die ligt fors lager dan de landbouwwaarde, aldus de afdeling. GS wil af van de afspraak in het huidige streekplan om grondverwerving voor de zogeheten Ecologische Hoofdstructuur, een netwerk van min of meer aaneengesloten natuurgebieden, alleen op vrijwillige basis te realiseren. Deze afspraak had volgens de afdeling een breed draagvlak onder boeren en burgers.
Het voorstel van GS staat in de Nota Groenbeleid dat woensdag is besproken in de Statencommissie. De belangenorganisatie noemt het uiterst merkwaardig dat onteigening voor natuurdoelen in de nota is opgenomen. De nota is een reactie van de provincie op een rapport van de Noordelijke Rekenkamer. Hierin toont de controlerende instantie, betaald door provincies, zich kritisch op het aankoopbeleid van Friesland.

Het voorstel van GS is nog niet aangenomen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  is normaal dat je door bestuurders en ambtenaren voor de gek gehouden wordt, toen de ehs erdoor gedrukt moest worden was dit hun sterke punt, alles op basis van vrijwilligheid, de overheid verandert de spelregels tijdens de wedstrijd als het moment van bezwaar maken is verstreken

 • joannes

  Dit is crimineel als het ergens anders in de maatschappij plaats vindt. Hoe kan een overheid onder de economische waarde betalen. Alleen met behulp van de ¨democratie¨! Natuurlijk stemmen de burgers voor en vindt iedereen behalve de boer het rechtvaardig. De maatschappij heeft geen respect meer voor eigendom en voor de boer.

 • minasblunders1

  Het komt er eigenlijk op neer dat boeren gaan betalen voor die 'natuur'.

 • drientje

  Joannes, het is wel zo dat je in een democratie een bestuur krijgt naar wat je waard bent. Dit is ook in Friesland zo. Als het Friese bestuur meent op zo,n wijze te werk te moeten gaan, zegt dat wat over de moraal van de frieze keizer.

 • natuurboer

  In deze zaak hangt de vlag er heel anders bij dan de recente grondaankoop die GS van Friesland bij mij gedaan hebben. Bij mij betalen ze bijna het dubbele van de agrarische marktwaarde. Verder moet ik er maar bijvertellen dat GS van Friesland op een amateuristische wijze en gedurende een langdurige proces, die grond bij mij hebben aangekocht. Als ik ze niet een beetje wegwijs in de procedure had gemaakt dan hadden ze mijn grond niet eens in handen kunnen krijgen.
  En nu de plank weer misslaan met onteigening van die natuuraankopen. Van mij mogen ze bij de GS van Friesland eerst wel een cursus volgen: 'Hoe koop ik grond aan'.

 • gjh

  LTO wakker worden. boeren laat je niet naaien door een stelletje ambtenaren en

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.