Home

Nieuws 4 reacties

Kamermeerderheid waarschijnlijk voor verplicht kenteken trekkers

Den Haag – Er lijkt een Kamermeerderheid voor de invoering van een verplicht kenteken voor trekkers. Dat blijkt tijdens een rondgang langs de Tweede Kamerfracties.

PvdA-Kamerlid Attje Kuiken diende de motie in, omdat ze met de invoering van kentekens voor trekkers de verkeersveiligheid met landbouwverkeer wil verbeteren. Ook moet het concurrentievervalsing, met name bij transporten in de bouw, tegen gaan.

De motie wordt zoals het er nu uitziet gesteund door SP, D66, Christenunie, Groenlinks en PvdD. Daarmee is er een meerderheid.

VVD, CDA en SGP zijn tegen de motie. Sander de Rouwe van het CDA ziet de invoering van een trekkerkenteken volstrekt niet zitten. “Het is een Haagse oplossing. Het is alleen een kostenpost voor de boer, voor de verkeersveiligheid draagt het niets bij. De meeste ongelukken met trekkers gebeuren door voorrangspositie. Daar helpt een kentekenplaat niet tegen”, aldus De Rouwe. Het argument dat een kentekenplaat helpt bij de handhaving vindt hij geen goed argument. “Snelheidscontroles worden vooral op wegen gedaan waar trekkers niet rijden. Bovendien staan flitspalen vaak afgesteld op 80 km per uur, terwijl een trekker maximaal 40 rijdt. Hij gaat dus toch niet af.” Het argument van concurrentievervalsing gaat voor de politicus ook niet op. “Iedere ondernemer is vrij om een trekker te kopen, dus ook een transportbedrijf”, zegt hij.  Ook de SGP ziet niets in het kenteken. “Dit leidt opnieuw tot administratieve lasten en kosten. Boeren hebben ruimte nodig, geen kentekens”, reageert Elbert Dijkgraaf van de SGP. Voor de VVD is de motie in de huidige vorm onbespreekbaar. “Maar we staan er niet helemaal negatief tegenover het idee van kentekens. Een verder onderzoek naar de kentekening van trekkers staan we niet in de weg”, aldus een woordvoerder van de partij. Nu a beginnen met de invoering ervan gaat de VVD nog te ver.

De motie vraagt om de invoering van kentekens om de verkeersveiligheid te verbeteren.  Met kentekens kan er beter gehandhaafd worden, aldus  Kamerlid Attje Kuiken. Minister Melanie Schultz van Haegen van verkeer staat niet helemaal negatief tegenover de motie. Ze wees de motie niet af, maar wil het oordeel overlaten aan de Tweede Kamer. Over de motie wordt dinsdag 26 februari gestemd.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  weer een lastenverzwaring uit de koker van de pvda, wanneer houd dit eens op?

 • Mans

  Veel trekkers komen nooit van het erf af !!! Waarom, waarom waarom !!!!!!

 • deboerherwin

  Een kentekenplaat is niet anders dan een lastenverzwaring, uit de koker van de oprijlaansocialisten

 • trekker123

  Wat is er nou mooier dan een verplicht kenteken? Kun je op termijn een heel stelsel van regelingen rond bouwen. Van wegenbelasting of een of andere milieuheffing of solidariteitsheffing vanwege het hinderen van overig verkeer (we gaan toch weer 25 per uur rijden?) tot aan een APK toe. Kun je ook mooi uitbreiden naar een kenteken op de aanhanger. Ik hoor de kassa al rinkelen. Goed plan!

Of registreer je om te kunnen reageren.