Home

Nieuws 620 x bekeken 1 reactie

Hoop op overeenstemming op Brabants platteland

Sint-Michielsgestel - De provincie Noord-Brabant hoopt dat vertegenwoordigers van betrokkenen op het platteland het de komende dagen op een conferentie eens kunnen worden over de toekomst van de veehouderij. Als het aan organisator en gedeputeerde Yves de Boer ligt worden zo concreet mogelijk afspraken gemaakt over nieuwe voorwaarden voor Brabantse veebedrijven die nog willen groeien.

De Boer heeft dat dinsdagavond gezegd in Sint-Michielsgestel waar hij de boeren, burgers, gezondheidsexperts, gemeenten en milieuorganisaties bij elkaar heeft geroepen. Het resultaat van de bijeenkomst moet donderdag worden vastgelegd in een slotverklaring. ,,Als boeren en milieuorganisaties het hier eens kunnen worden hoef ik niet meer met ze te gaan onderhandelen'', legde hij uit. ,,Maat het zal nooit zo zijn dat met zoveel verschillende belangen iedereen het over alles eens wordt'', temperde hij de verwachtingen.

Brabant telt het meeste vee van Nederland. Maatregelen die Brabant heeft genomen tegen megastallen helpen niet tegen de groei van het aantal dieren. Provinciale Staten zeggen dat de grens is bereikt en willen andere maatregelen.

Gedeputeerde Staten willen veeboeren meer ruimte bieden als ze die nodig hebben voor een duurzaam bedrijf. Het burgerinitiatief tegen megastallen heeft al aangekondigd geen grotere stallen te zullen accepteren.

Er wordt wel gedacht aan maximumaantallen dieren of bedrijven in gebieden waar al veel vee is gestald. Mogelijk zijn ook regels voor uitstoot, geurhinder, antibioticagebruik, mestverwerking en dierenwelzijn. ,,We staan voor fundamentele keuzes'', aldus De Boer dinsdag.

Gedeputeerde Staten gebruiken de slotverklaring voor een voorstel dat over twee weken komt.

Eén reactie

  • joannes

    In de Jaren 60 was de Peel een ontwikkleings gebied en in de jaren 70 toen de mijnen sloten werd Limburg daaraan toegevoegd. Met allerlei initiatieven hebben ze zich nu naar een punt gewerkt, dat de Stadt de Agrariërs verdringt. Dat overleg is vooral goed voor het bewustzijn van de problemen die er nu spelen, maar laten we niet vergeten dat de uitbreidende woongebieden het gevolg zijn van uitbreidende industrie ook al is die schoon en dat die meer ruimte nodig heeft. Agrariërs hebben ook niet stil gezeten en zijn ook door ontwikkelt en komen nu in het gedrang. Over het sentiment en de redelijkheid moet je heel voorzichtig manoeuvreren: er worden oorlogen gevoerd voor geboortegrond en woonrechten, dus laten we niet vergeten wiens wortels het diepst in het Brabantse gegroeid zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.