Home

Nieuws 7 reacties

Hoogste rechter schrapt mestboetes

Den Haag - Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft zeven mestboetes geschrapt, die het ministerie had opgelegd aan rundveehouders uit Utrecht.

Volgens het ministerie hadden de boeren gehuurde grond in Friesland meegeteld in hun mestboekhouding, terwijl dat in de ogen van het ministerie niet kon. De rechter zegt dat het ministerie de grond wel had moeten meetellen. De opgelegde en nu geschrapte boetes varieerden van 14.821 tot 173.413 euro per ondernemer.

De rundveehouders huurden in 2007 via een tussenpersoon in Scherpenzeel grond van Friese boeren. De percelen grasland in Friesland werden meegeteld bij de berekening van de gebruiksruimte. Met het Friese grasland konden de bedrijven gebruikmaken van de derogatieregeling.

Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (toen nog Algemene Inspectiedienst) was er sprake van een papieren overeenkomst en maakten de betrokken veehouders feitelijk geen gebruik van de Friese grond. Ze konden die grond dus ook niet meetellen, aldus het ministerie. Het ministerie legde de bedrijven in 2009 een bestuurlijke boete op.

De rechter stelt nu dat de grond wel degelijk meegeteld moest worden, onder meer omdat de wet niets zegt over het feitelijk gebruik. De Utrechtse boeren mochten in feite de grond geheel overlaten aan de loonwerker, die zelf bepaalde wanneer hij welke werkzaamheden verrichtte en wat hij met de opbrengst deed. Het feit dat de Utrechtse boeren door de gesloten overeenkomst op elk moment konden ingrijpen en dus de feitelijke beschikking hadden over de grond, is volgens de rechter bepalend. Daar komt nog bij dat het ministerie op grond van de wet de mogelijkheid heeft nadere regels te stellen. Het ministerie heeft van die mogelijkheid geen gebruikgemaakt.

Door de uitspraak loopt het ministerie een kleine half miljoen aan boetes mis. Het ministerie moet ook de proceskosten betalen.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  Achterlijk ministerie. Deze constructies bestaan toch overal.

 • Bison

  Zo uiteindelijk draait de belasting betaler er weer voor op.(proceskosten)

 • alco1

  Natuurlijk is het een soort overeenkomst waar je je vraagtekens bij kunt zetten, maar ook op eigen land is er geen controle of de mest wel evenredig verdeeld wordt.
  Hoe je het ook wendt of keert, we moeten naar een systeem waarbij grond analyses bepalend moeten worden voor de hoogte van de bemesting. Misschien is daarmee wel het gehele mest probleem opgelost en kan men echt duurzaam bezig zijn.

 • Frenske

  De enige mogelijkheid om het mestprobleem op te lossen is minder dieren houden in Nederland.

 • Demeter Griend

  Gewoon 2 koeien per hectare ben je van het gezeur af.

 • jordi 1455

  het mestoverschot bestaat alleen op papier.

 • Buurman

  Vroeger leerde ik op de landbouwschool hoeveel mest de gewassen nodig hadden. Nu leert men wat niet mag.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.