Home

Nieuws 3359 x bekeken 4 reactieslaatste update:26 feb 2013

Hogere hectaretoeslag voor kleine bedrijven

Brussel - Kleine bedrijven krijgen mogelijk een hogere hectaretoeslag dan grote bedrijven in het nieuwe Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid voor de periode 2014-2020. De regeling krijgt wel een vrijwillig karakter en de grens komt mogelijk bij 50 hectare te liggen.

Een hogere hectaresteun voor kleine bedrijven moet deze bedrijven compenseren voor een hogere arbeidsinzet en schaalvoordelen op grote bedrijven. Het is een van de voorstellen die het Ierse voorzitterschap heeft ingebracht in de Landbouwraad in Brussel die maandag begon. Het voorstel is gebaseerd op een initiatief van Frankrijk dat wordt gesteund door de landbouwcommissie in het Europees Parlement meldt Agra Europe. Genoemd wordt een bovengrens voor kleine bedrijven van 50 hectare. Tot 30 procent van het landelijke budget voor directe inkomenssteun zou op vrijwillige basis gebruikt mogen worden voor de financiering van de hogere steun voor kleinen bedrijven. Onder de voorstanders bevinden zich onder meer Italië, Portugal België, Griekenland, Bulgarije, Finland en Estland. Ook EU-commissaris Dacian Ciolos staat niet afwijzend tegenover de optie. Hij waarschuwde wel voor al te grote afwijkingen en vindt dat er wel duidelijke regels moeten komen voor oppervlaktes en bedragen.

Punt van discussie blijft de herverdeling van de inkomenssteun. Niet alleen tussen de lidstaten, maar ook intern. Zo stelt de Ierse voorzitter voor om lidstaten meer ruimte geven welke hectares in het nieuwe systeem direct voor het volle pond mee gaan tellen zoals permanent grasland. Verder stelt Ierland voor om de afbouw van de huidige toeslagen minder abrupt te maken, daarbij is er speciale aandacht voor bedrijven met de zogenoemde bijzondere toeslagrechten die niet zijn gekoppeld aan grond. Ciolos wees nadrukkelijk nog op de minimumpremie per hectare van 189 euro per hectare die op de EU-top begin februari is afgesproken.

Ondanks alle hobbels die nog genomen moeten worden toonde Ciolos zich na afloop van de eerste dag optimistisch over een mogelijk akkoord over het nieuwe GLB in juni dit jaar. Dat kan volgens hem zelfs als er nog geen formele stemming is geweest over de meerjarenbegroting. Volgens de Ierse landbouwminister Simon Coveney noemde de besprekingen een 'zeer behulpzame stap voorwaarts'.

Laatste reacties

 • drientje

  OK. Dan word het gewoon een vast bedrag per ondernemer.
  Het is per slot van rekening inkomensondersteuning.

 • Demeter Griend

  Toppie, maak ik mijn vrouw en zoon ook boer van een klein bedrijf.

 • drientje

  Demeter, als je vrouw en zoon 1225 uur werkzaam zijn als agrarisch ondernemer
  zie ik de export al weer groeien.

 • Demeter Griend

  Dat gaan we met zijn 3-en niet redden. We zijn veel te veel op vakantie. Hard werken kan altijd nog als het geld van opa op is zeg ik altijd tegen mijn jongen. Maar het wordt alleen maar meer. (dankzij opa) een goed rentmeester past goed op zijn grond, daar komt steeds meer schaarste aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.