Home

Nieuws

Handelsteam Bunge blunderde

White Plains - Bunge heeft het vierde kwartaal een verlies geleden van ruim 610 miljoen dollar (456 miljoen euro), tegen een winst van 245 miljoen dollar (183 miljoen euro) een jaar eerder. De handelsonderneming in onder meer graan, suiker en cacao nam verkeerde beslissingen toen de droogte in de VS de maisoogst decimeerde. Over het hele jaar kwam de nettowinst op het laagste niveau in meer dan 10 jaar.

Het handelsteam kocht mais en soja in oktober, er vanuit gaande dat de akkerlanden alleen nog verder zouden verpieteren en de beschikbaarheid echt nijpend zou gaan worden. De prijs van beide grondstoffen daalde vervolgens waardoor andere partijen die later inkochten de concurrentieslag wonnen.
Concurrent ADM meldde dan ook eerder een verzesvoudiging van de winst in het vierde kwartaal en topvrouw Patricia Woertz zei dat een recordhoeveelheid soja is verwerkt. Cargill, voor wie het boekjaar op 30 november eindigde, realiseerde een verviervoudiging.  
Over geheel 2012 kwam de handelsdivisie van Bunge nog op een brutowinst van 1 miljard dollar (747 miljoen euro). De suiker en ethanoldivisie was verliesgevend terwijl met mest en voedsel en ingrediënten een kleine winst werd geboekt. De concernomzet steeg van 56 naar 60 miljard dollar (45 miljard euro).  
Topman Alberto Weisser s maakte bekend per juni op te stappen, naar eigen zeggen niet vanwege de slechte kwartaalcijfers. Weisser stond 14 jaar aan het hoofd van de onderneming, die samen met ADM, Cargill en Louis Dreyfus tot de grootste en meest invloedrijke bedrijven in de agribusiness wereldwijd wordt gerekend.
Weisser wordt opgevolgd door Soren Schroder. Schroder is momenteel bestuursvoorzitter van Bunge in Noord-Amerika.

Of registreer je om te kunnen reageren.