Home

Nieuws

Handelscommissaris De Gucht: landbouwbudget te hoog

Brussel – EU-handelscommissaris Karel De Gucht vindt dat landbouw nog altijd een te groot deel van de Europese begroting opsoupeert.

Voor andere sectoren blijft daardoor te weinig geld over, zo zei hij maandag in een interview met de Vlaamse VRT-radio.

De Gucht reageert hiermee op het vorige week gesloten begrotingsakkoord voor de jaren 2014-2020. Hoewel de regeringsleiders flink het mes hebben gezet in de landbouwgelden, is het budget voor dit onderdeel volgens de Belg nog altijd te groot.

“Er gaat zeer veel geld naar landbouw en de structuurfondsen”, zegt De Gucht. “Samen is dat goed voor 70 procent van de begroting, wat dus betekent dat toekomstgerichte sectoren zoals onderzoek en ontwikkeling te weinig geld krijgen.” De eurocommissaris stelt dat dit het gevolg is van de invloed van agrarische grootmachten Frankrijk en Duitsland. “Beide willen veel geld blijven krijgen voor landbouw en dan komt de rest in de verdrukking.

De opmerkingen van De Gucht zijn opvallend aangezien ‘zijn’ Europese Commissie juist een groter aandeel voor het landbouwbudget had gevraagd. Collega Dacian Ciolos van landbouw is dan ook teleurgesteld over de vrijdag gesloten deal, die overigens nog moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Hij vreest dat met het overeengekomen bedrag, zo’n 16 miljard minder dan door hem voorgesteld, niet alle ambities kunnen worden vervuld.

Of registreer je om te kunnen reageren.