Home

Nieuws 638 x bekeken

‘Handelsbesprekingen EU en VS contraproductief’

Berlijn - Onderhandelingen tussen de EU en VS met als doel een vrijhandelsdeal zijn contraproductief. De kans op slagen is gezien de Europese voorkeur voor landbouwsteun klein en het kan de hoop op een echt belangrijk nieuw wereldhandelsverdrag wegnemen. Dat schrijft Marcel Fratzscher, hoofd van het Duitse onderzoeksinstituut DIW.

Volgens schattingen van het Duitse Marshall Fonds levert een vrijhandelsdeal de EU jaarlijks 190 miljard euro en de VS 100 miljard euro op. Fratzscher, die publiceerde in The Financial Times, noemt de cijfers "niet verwaarloosbaar" maar stelt dat het slechts een bescheiden groei van het BNP betekent van respectievelijk 1,5 en 0,9 procent.
De cijfers zijn dan nog gebaseerd op de aanname dat een deal op veel terreinen leidt tot lagere handelsbarrières. Volgens Fratzscher is deze aanname twijfelachtig omdat een aantal van de belangrijkste barrières van de EU landbouwproducten betreft. De VS is juist een grote agrarische exporteur.
"De recente EU budgetdeal alleen kent ongeveer 370 miljard toe aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid in de komende 7 jaar. Geloven we dat de EU haar standpunt over landbouw aanpast om een vrijhandelsdeal meer betekenis te geven?"

Het belangrijkste probleem is volgens Fratzscher echter dat een deal tussen de EU en VS maakt dat een wereldhandelsdeal in het kader van de WTO zo goed als onmogelijk wordt. Als zowel de EU als VS opofferingen doen tegenover elkaar, zullen ze niet happig zijn weer grote stappen te zetten ten behoeve van een wereldwijd eerlijk speelveld, aldus Fratzscher. De wereld heeft de komende jaren meer multilaterale afspraken nodig en minder één-tweetjes, aldus de Duitser.

Of registreer je om te kunnen reageren.