Home

Nieuws 762 x bekeken 1 reactie

Grootschalige NVWA-onderzoek naar paardenvleesschandaal

Den Haag - Vooruitlopend op een definitief Europees besluit over de aanpak van het paardenvleesschandaal is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) met een grootschalig onderzoek begonnen. Bij verschillende bedrijven door de gehele keten heen worden honderden monsters genomen. Dat meldt staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.
De komende anderhalve maand worden steekproefsgewijs 100 monsters afgenomen bij 50 vleesverwerkende productiebedrijven. Ook kunnen 40 koel- en vrieshuizen en 50 uitsnijderijen bezoek van de NVWA verwachten en wordt paardenvlees in slachthuizen gecontroleerd op residuen van geneesmiddelen. Tenslotte wordt het toezicht op im- en export geïntensiveerd.

Woensdagavond kwamen de landbouwministers van de meest betrokken lidstaten – Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Polen, Roemenië, Zweden en Luxemburg – op uitnodiging van het Ierse voorzitterschap in Brussel bijeen. Daar is door de Europese Commissie voorgesteld om in alle EU-landen controles te houden en Europol als coördinator in te schakelen. Ook zal de Commissie zo snel mogelijk een rapport publiceren over de mogelijkheid tot herkomstlabelling van vleesproducten.

Vandaag wordt dit plan op ambtelijk niveau besproken, waarna eind deze maand een besluit moet vallen. Nederland, niet uitgenodigd voor de ministeriële bijeenkomst, steunt het voorstel. Volgens Dijksma is het 'ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin'. Op voorverpakte producten hoort een etiket te staan waarop is vermeld welke ingrediënten het product bevat en bedrijven horen zich daar aan te houden, aldus de staatssecretaris.

Eén reactie

  • joannes

    Is het niet ook een beetje NVWA achterstallig onderhoud? Sinds we niet meer aan de slager vragen wat voor vlees we kopen en we het van een etiket moeten lezen zou die wet ook duidelijk geschreven, nageleefd maar ook van tijd tot tijd gecontroleerd moeten worden. En niet via een toevalligheid, duidelijk als een manco, aan het publieke bekend moeten worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.