Home

Nieuws 5 reacties

Groningen wil actie tegen ganzen

Groningen - Het aantal overzomerende ganzen in Groningen is in drie jaar tijd verdrievoudigd. Dat blijkt uit een inventarisatie van de provincie Groningen.

Het provinciebestuur vindt dat maatregelen noodzakelijk zijn om toenemende schade aan natuur en landbouw te voorkomen.

In de meeste natuurgebieden is sprake van een redelijk stabiele ganzenpopulatie, maar in het Lauwersmeergebied en de waterrijkegebieden tussen de Kop van Drenthe en Overschild is sprake van een forse toename. Het aantal ganzen nam toe van 1300 in 2009 tot 4700 in 2012, aldus een quick scan van de provincie.

De provincie is vorig jaar begonnen met een proefproject in natuurgebied Tetjehorn. Daar is witte klaver ingezaaid om ganzen weg te lokken van landbouwgronden. De resultaten van de proef in Tetjehorn vormen de basis voor een plan om de overlast van zomerganzen aan te pakken. "Het is tijd voor actie", zegt gedeputeerde Wiebe van der Ploeg. "In andere provincies zien we hoe het uit de hand kan lopen. Dat willen we voorkomen voor boeren en voor de natuur."

Laatste reacties

 • kleitokkers

  Hallo de tuiniers lobby wou toch ganzen. Los het zelf dan ook op zonder subsidie's natuurlijk

 • wg

  met geweer der op

 • J@gertje

  Ieder alternatief is welkom, maar daar hadden ze 10 jaar eerder mee moeten beginnen

 • alco1

  Witte klaver inzaaien om ze van landbouw gronden weg te trekken. Daar gedijen ze lekker op en worden op en top vruchtbaar. Heeft er daar nu niemand een nuchter verstand?

 • J@gertje

  Alco, laat ze gewoon nog een tijdje in de waan dat ze goed bezig zijn.
  Cijfers liegen niet.
  Over een paar jaar moeten er een miljoen ganzen opgeruimd worden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.