Home

Nieuws 8823 x bekeken

Grondprijs nagenoeg stabiel

Doetinchem – De gewogen gemiddelde grondprijs voor landbouwgrond bleef in januari dit jaar stabiel vergeleken met januari 2012. Dit blijkt uit cijfers van het Kadaster, bewerkt door Boerderij. In januari 2013 bracht een hectare landbouwgrond gemiddeld 50.447 euro per hectare op. In dezelfde maand een jaar eerder was dat 50.790 euro per hectare. Opvallend is wel dat begin dit jaar de prijs van bouwland hoger ligt dan een jaar eerder.

Afgelopen maand bracht een hectare bouwland 53.435 per hectare op. In januari 2012 was dat 50.939 euro per hectare. Voor grasland waren de hectareprijzen in die maanden respectievelijk 46.902 euro en 48.828 euro.

Begin dit jaar zijn er iets meer koopaktes bij het Kadaster ingeschreven dan in januari 2012. Het totaal verhandelde areaal landbouwgrond in de Boerderij-selectie lag eveneens iets hoger (plus 100 hectare) op bijna 1.500 hectare.

Boerderij baseert de gemiddelde grondprijzen op selectiecriteria. De cijfers zijn afkomstig van het Kadaster. De prijzen dienen als indicatie. Er zijn vier criteria. Het betreft alleen agrarische transacties zonder gebouwen of quotum en vanaf 0,5 hectare. Om extremen uit te sluiten, vindt een afroming plaats (5 procent aan de onderkant en 5 procent aan de bovenkant) van alle ontvangen transacties.

Het Kadaster bracht vandaag ook haar eigen gemiddelde prijzen van agrarisch grond naar buiten. Volgens het zelfstandig bestuursorgaan bracht een hectare bouwland in januari dit jaar 43.338 euro per hectare op. In januari 2012 lag de hectareprijs zo’n 2.000 euro lager. De prijs van grasland lag de vorige maand op 40.383 euro per hectare. Dezelfde maand vorig jaar was dat 41.580 euro per hectare.

De verschillen tussen de prijzen van het Kadaster en de Boerderij komt door het gebruik van andere selectiecriteria door het Kadaster. De belangrijkste verschillen zijn dat het bestuursorgaan alleen transacties meeneemt die groter dan 1 hectare zijn en waarvan de verkoopprijs per hectare hoger is dan 10.000 euro en lager dan 60.000 euro.

Klik hier om te zien wat de grondprijs is in uw buurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.