Home

Nieuws 8 reacties

Groeien zonder nieuwbouw

Markelo - Het gemiddelde bedrijf kan 18 procent in productie groeien zonder extra plaatsen te hoeven bouwen. Door geringe verbetering van de jongveeopfok, diergezondheid en vruchtbaarheid kan de intensiteit stijgen van gemiddeld 15.000 naar krap 18.000 kilo per hectare.

Dat stelde Robert Meijer, innovatiemanager rundvee bij ForFarmers, op basis van simulaties tijdens een studiedag in Markelo. Op het gemiddelde bedrijf kalven de vaarzen op 26 maanden af. De tussenkalftijd is 42 dagen, de voerefficiëntie is 1,3 kilo melk per kilo droge stof en het vervangingspercentage is 30 procent. Door de leeftijd bij eerste kalving met twee maand te verkorten stijgt de melkproductie met drie procent. Door daar bovenop de tussenkalftijd met twee weken te verkorten stijgt de melkproductie in totaal met zes procent. Door ook nog eens de voerefficiëntie met 0,1 te verbeteren wordt de melkplas 11 procent groter. Door bovenop al die maatregelen ook nog eens het vervangingspercentage te verlagen naar 25 procent is 18 procent productiegroei mogelijk. En daar is geen uitbreiding van de stalcapaciteit voor nodig.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Kun je na gaan wat er voor een produktiegroei mogelijk is als je daar de uitbreiding aan stalcapaciteit bij optelt....
  De vraag is of dat gaat gebeuren en wat nu de daadwerkelijke groei bepaalt:)

 • BO(skabout)ER

  'vakmanschap'

 • el

  Is er afzet voor deze 18 procent extra productie, en wat brengt deze op?

 • groot boerdam

  Nog meer van de koeien vragen, meer problemen!?

 • Bison

  En als je nou van die bestaande koeien de produktie inplaats van te proberen te verhogen ze wat verlagen dan gaan die koeien langer mee en hoef je niet zoveel jongvee te houden voor vervanging en dat bespaart jezelf een hoop extra kosten en werk en hou je waarschijnlijk wat meer over dan nu.
  Elk jaar 30% van je koeien moeten vervangen is gekkenwerk,10% moet genoeg wezen.

 • Martin

  Worden de stukjes voor Boerderij nooit door iemand anders dan de redacteur nagelezen/gecontroleerd? Weet niet welke boer dat haalt, maar het is mij nog nooit gelukt om een tussenkalftijd van 42 dagen te realiseren!!!

 • Robert Bodde

  @martin: goed opgemerkt. Daar is een 1 weggevallen. De gemiddelde tussenkalftijd is 421 dagen.

 • Mels

  Bison,ik heb al eerder geschreven dat het niet kan bestaan dat je in de studieclub gaat verkondigen dat je minder per koe gaat melken. Dat daar een geld opleverende uitleg bijhoort zal de clubgenoten een worst wezen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.