Home

Nieuws 1125 x bekeken 3 reacties

Geen vermindering gaswinning Groningen

Den Haag – De gaswinning in provincie Groningen wordt voorlopig niet teruggeschroefd. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) wil eerst nader onderzoek laten verrichten voordat hij een besluit neemt, zo zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

Wel zijn er op korte termijn preventie maatregelen mogelijk om de gevolgen van een eventuele aardbeving op te vangen. In Groningen is beroering ontstaan nadat uit studie is gebleken dat de provincie als gevolg van de winning van gas rekening moet houden met zware aardbevingen. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hebben er daarom bij Kamp op aangedrongen de gasproductie te beperken.

Maar volgens Kamp is het daar te vroeg voor. Hij stelt dat 20 procent minder gas uit het Groningerveld een financiële strop van 2,2 miljard euro voor de staatskas betekent; daarmee zou de begroting van dit jaar danig in de war worden geschopt. Daarnaast zijn bijna alle Nederlandse huishoudens afhankelijk van dit gas. De kans op een aardbeving zou er bovendien slechts beperkt door afnemen.

Er is daarom eerst meer onderzoek nodig, vindt Kamp. Hij beloofde de Kamer maar liefst elf studies, die allemaal op 1 december afgerond moeten zijn. Na advies van het Staatstoezicht op de Mijnen zou er dan in januari of februari volgend jaar een besluit moeten worden genomen. Op de inhoud daarvan wil de minister niet vooruit lopen.

Verschillende Kamerfracties vinden het optreden van Kamp onvoldoende. Volgens Stientje van Veldhoven (D66) neemt hij door geen besluit te nemen, toch een besluit. “En wel om de risico’s te laten voortbestaan”, zo zei zij. Ook Groenlinks, SP en Christenunie dringen aan op het onmiddellijk terugschroeven van de gaswinning.

Ondertussen wil Kamp wel haast maken met het inventariseren van mogelijke preventieve maatregelen. "De NAM (Nederlandse Aardoliemaatschappij) zal het gebied in gaan en de situatie in kaart brengen”, aldus de minister. “Dan kan aan het begin van het tweede kwartaal worden begonnen met het nemen van maatregelen.” Welke dat kunnen zijn en hoeveel geld daarvoor is gereserveerd, is nog ongewis.

Laatste reacties

 • tessemakergj

  ja is niet zo moeilijk , nederlandse economie draait op de aardgas uit groningen
  gewoon op andere plaatsen weer nieuw bouwen na een aardschok , economisch belang gaat voor , die stumpers van onze regering komen anders nog meer geld tekort

 • Bison

  Beter maar een boot bouwen inplaats van een huis,..kan je mischien nog wegvaren als de boel instort en onderloopt.

 • mtsvanaaken

  Groningen wordt het nieuwe Atlantis.

Of registreer je om te kunnen reageren.