Home

Nieuws 1489 x bekeken 1 reactie

Gasunie voltooit gastransportleiding

Groningen – Gisteren is door Gasunie nabij het Limburgse Sevenum de laatste las gelegd van de grote uitbreiding van het landelijk gastransportnet. Daarmee wordt de zogenoemde Noord-Zuid Route voltooid en het Gasunie-netwerk uitgebreid met 500 kilometer pijpleiding.

Met het maken van deze las rond Gasunie de aanleg van deze pijpleiding van het noorden naar het zuiden van Nederland binnen planning en budget af meldt het concern. De leiding is gelegd omdat klanten van Gasunie Transport Services langdurende contracten afsloten voor extra transportcapaciteit in Nederland. Het bestaande netwerk kon die extra capaciteitsboekingen niet aan en moest daarom worden uitgebreid.

De aanleg van de Noord-Zuid Route startte in 2008. De gastransportleiding loopt vanaf het Duitse Rysum onder de Eems door, via alle oostelijke provincies naar Schinnen in Limburg. Eén aftakking loopt van Hattem naar de Maximacentrale, een andere van Wijngaarden naar Zeeland. Naast de 500 kilometer leiding werden twee nieuwe compressor-stations gebouwd; één in Scheemda (G.) en het andere in Wijngaarden (Z.-H.).

Met de aanleg van de Noord-Zuid Route heeft Gasunie nauwelijks gedoogbeschikkingen hoeven aan te vragen bij Rijkswaterstaat om boeren uiteindelijk te dwingen mee te werken aan de aanleg. Dat is in het westen van het land wel anders. Het betreft een voorgenomen gasleiding in het westen tussen Beverwijk (N-H.) en Wijngaarden (Z-H). Het gaat om een 90 kilometer lange aardgastransportleiding tussen twee compressor-stations. Er zijn 360 perceeleigenaren en/of –gebruikers betrokken bij de aanleg. Bijna 40 daarvan, voornamelijk in de Haarlemmermeer, willen niet meewerken aan de aanleg. Weerstand van zo’n grote groep tegen de aanleg heeft Gasunie niet eerder meegemaakt in de geschiedenis.

Inmiddels is door het ministerie van Infrastructuur en Milieu gedoogbeschikkingen opgelegd aan die eigenaren die nog steeds weigeren om mee te werken aan de aanleg. De tegensputterende grondeigenaren zijn momenteel de mogelijkheden aan het onderzoeken om beroep aan te tekenen bij de Raad van State tegen de beschikking. Zij zijn het namelijk oneens met de vergoedingen die zij krijgen voor de leiding in hun grond.

De uitbreiding van het Nederlandse gasnet is volgens Gasunie nodig om twee redenen. Er wordt steeds meer gas geïmporteerd. De eigen winning van aardgas in Nederland en Noordwest-Europa neemt geleidelijk af, terwijl de vraag naar aardgas op de langere termijn nog steeds stijgt. Anderzijds is gas de stabiele ruggengraat voor zonne- en windenergie. Wanneer er onvoldoende aanbod energie uit zon en wind is, kan een gasgestookte elektriciteitscentrale snel bijschakelen om de vraag naar energie over te nemen.

Eén reactie

  • koestal

    en nu maar wachten in Groningen tot er weer een beving komt

Of registreer je om te kunnen reageren.