Home

Nieuws 6 reacties

Franse boeren richten al voor vier ton schade aan

Morlaix - Na een uit de hand gelopen demonstratie in Quimper en enkele kleinere acties in andere regio's hebben Franse boeren dit weekend opnieuw vernielingen aangericht bij een aantal grote supermarkten. Ook hielden ze een demonstratie bij de woning van minister van landbouw Le Foll. De schade is inmiddels opgelopen tot meer dan 400.000 euro.

De boeren, meestal melkvee- en andere veehouders, willen hogere prijzen om de gestegen kosten op te vangen. Ze voeren juist deze weken actie bij winkelbedrijven omdat die in de jaarlijkse onderhandelingsslag om de inkoopprijzen met hun leveranciers zijn verwikkeld. Liepen de acties in Quimper aan de zuidkust van Bretagne vorige week al uit de hand, met grote brandstapels en de nodige schade door oprukkende tractoren, dit weekend was het raak in Morlaix en enkele andere plaatsen elders in Bretagne. In Morlaix werd, net als vorige week in de regio Pays-de-la-Loire, een groot aantal winkelwagentjes vernield. Ook gingen de opbergvakken voor die karretjes en andere hekken tegen de vlakte terwijl zoals gewoonlijk ook brandstapels werden opgericht. Supermarkt Leclerc in Morlaix berekent de schade op ruim 300.000 euro, bij Intermarché in de directe omgeving gaat het om zeker 60.000 euro.

De Franse veehouders hebben hun hoop ook gevestigd op president Hollande nadat die hen zaterdag tijdens een bezoek aan de veebeurs van Parijs daadwerkelijk steun toezegde. Welke vorm die steun deze keer zal krijgen, deelde de president daarbij echter niet mee. Hollande pleitte verder voor verplichte etikettering van vleesproducten om verdere schandalen zoals dat met paardenvlees te voorkomen.

Laatste reacties

 • biouge

  je moet toch wat

 • peter85

  Deze boeren weten wat protesteren is. Met vriendelijke acties berijk je meestal niets, wat ons de geschiedenis heeft geleerd.

 • agratax2

  Behoeven deze mannen geen internationale steun van hun Europese broeders? Of is de gedachte bij de broeders, de één zijn dood is de andere zijn brood? Als dat zo is zal de landbouw altijd speelbal blijven van de rest van de mensheid.

 • hansje

  als alle europese boeren de handen bijeenslaan is de kans groter dat er een kostprijs dekkende prijs wordt betaalt aan de boeren,dan profiteerd iedereen er van

 • Mels

  Dont bite the hand that feeds you. Ik vind dit wel ver gaan. Gewoon niet eerder leveren dan dat er een knappe prijs op tafel ligt dat werkt veel beter. Nu zegt die supermarkt straks: Weet je wat met jullie gesloop. We halen het wel ergens anders vandaan.

 • koestal

  Boeren staan met de rug tegen de muur,in Nederland gaat het ook die kant op nu de rode diesel is afgeschaft en er straks betaald moet worden voor kentekenplaten op trekkers,alleen luxe jachten zijn nog vrij van belasting ,maar dat is nog een voorrecht van de graaiers,zal ook zo blijven ,die speciale groep wordt gespaard in Den Haag

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.