Home

Nieuws 1 reactie

Fors verlies voor Wessanen

Amsterdam - Natuurvoedingsbedrijf Wessanen heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar een fors verlies geboekt. Het bedrijf, onder meer bekend van het merk Zonnatura, moest omvangrijke afschrijvingen doen op de waarde van enkele merken en onderdelen en maakte reorganisatiekosten. Vooral de tak Health Food Stores (HFS), waaronder de natuurwinkels vallen die het bedrijf exploiteert, presteerde matig.

Het nettoverlies kwam uit op 61,5 miljoen euro, tegen een een verlies van 35 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2011. Het verlies was veel groter dan analisten hadden voorspeld. De omzet bedroeg 163,8 miljoen euro, wat neerkomt op een autonome groei van 0,7 procent. Over heel 2012 bedroeg de omzet 710,8 miljoen euro, terwijl het verlies over het hele jaar uitkwam op 53,2 miljoen euro.

Wessanen kondigde eind 2012 al een omvangrijk reorganisatieplan aan bij de Europese activiteiten en in de tak Frozen Foods, waarbij in totaal 300 banen verloren zouden gaan. Deze herstructurering verloopt volgens plan, liet de onderneming weten. Met de reorganisatie zijn eenmalige kosten van circa 21 miljoen euro gemoeid. Daarvan is 16,3 miljoen in het vierde kwartaal van 2012 geboekt. De twee bedrijven die deel uitmaken van Frozen Foods, Beckers Benelux en Favory, worden samengevoegd en gaan verder onder de naam IZICO.

De divisie Grocery, dat natuurproducten levert aan supermarkten, bleef de groeimotor van het bedrijf. De omzet steeg in het vierde kwartaal met ruim 17 procent tot bijna 69 miljoen euro. Ook de bedrijfswinst, exclusief eenmalige kosten, ging omhoog.

Maar HFS zag zowel de omzet als de winst flink dalen. Volgens Wessanen waren er problemen met de groothandels en de distributie-activiteiten.

Ook de Amerikaanse drankentak ABC meldde over het vierde kwartaal een iets lagere omzet en een oplopend verlies. Over heel 2012 was er nog wel sprake van een stijgende omzet, terwijl de winst wel terugliep.

Eén reactie

  • koestal

    economische recessie !

Of registreer je om te kunnen reageren.