Home

Nieuws

Export bloemen en planten stabiel

Aalsmeer – De exportomzet in bloemen en planten vanuit Nederland bedroeg in januari 393 miljoen euro, net zoveel als vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers verzameld door brancheorganisatie HBAG.

Volgens Tom Bijleveld van HBAG staan marges over de hele linie onder druk en nemen betalingstermijnen in vooral Zuid-Europa toe.

De bloemenexport kromp met 2 procent, maar er was wel meer vraag vanuit het buitenland naar Nederlandse planten. Januari is volgens HBAG zelden maatgevend voor de export op jaarbasis. Toch noemt Bijleveld de cijfers 'minder sterk dan vorig jaar, maar de verschillen per land, per productgroep en afzetkanaal blijven groot'.
Naar 3 van de top 10 afnemers, samen goed voor 80 procent van de totale export, werd minder geëxporteerd. De omzet op Engeland daalde 4 procent tot 51 miljoen euro. De export van Frankrijk daalde 2 procent tot 48 miljoen. De exportomzet op Italië daalde 5 procent tot 18 miljoen.
De export naar de belangrijkste markt, Duitsland, kocht juist meer bloemen (+5 procent tot 80 miljoen) en planten (+3 procent tot 48 miljoen). De Russische markt is uitgegroeid tot de vierde belangrijkste markt voor Nederlandse bloemen en planten. De export naar Rusland nam 2 procent toe tot 20 miljoen euro.
HBAG denkt dat Italië definitief in de rangorde is ingehaald. In 2012 daalde de exportomzet in Italië met 4 procent tot 157 miljoen euro. Eerder meldde ook kalverslachter Van Drie, binnen de agribusiness misschien het grootst aanwezig in het Zuid-Europese schiereiland, dat in Italië betalingszekerheid is afgenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.