Home

Nieuws 2875 x bekeken 6 reacties

Eierfraude vooral in vrije-uitloopsector

De Glind - De fraude met eieren in Duitsland betreft vooral vrije-uitloop eieren. Het aandeel biologisch in de fraude is opgeklopt, zegt Jaap van Deelen, voorzitter van de Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV).

Van Deelen is gerustgesteld dat het accent niet op biologische eieren ligt. "Maar het is wel jammer dat het in eerste instantie als bio-schandaal in de pers is gekomen. Dat is slecht voor het imago van biologisch. Ook al wordt nu gezegd dat het aandeel biologisch in de fraude beperkt is, blijft zo’n smet je lang aankleven."

De BPV-voorzitter vergelijkt de publiciteit over de eierfraude met die van de Ehec-uitbraak in mei vorig jaar, waarbij (Nederlandse) komkommers als oorzaak werden genoemd. "Toen werd ook wat geroepen, wat achteraf niet waar bleek te zijn."

Dinsdag hebben Skal, de Nederlandse controle-organisatie voor de biologische productie, en Anevei, de Algemene Nederlandse  Vereniging Van Eierhandelaren, bevestigd dat geen Nederlandse pluimveebedrijven bij de eierfraude betrokken zijn. Mogelijk dat wel vanuit Nederland hennen aan Duitse pluimveebedrijven zijn geleverd, waarbij op de begeleidende papieren sprake was van minder dieren, dan werkelijk werden geleverd.

Bij de eierfraude zouden onder meer te veel dieren per vierkante meter worden gehouden dan  is toegestaan. In dat geval zijn de geproduceerde eieren officieel geen vrije-uitloopeieren of biologische eieren.

Van Deelen kan zich niet voorstellen dat het bij de fraude om grote overschrijdingen van dieraantallen gaat. "Duitse pluimveehouders moeten, net als de Nederlandse pluimveehouders die eieren naar Duitsland exporteren, elke week hun eierproductie invoeren in de KAT-database. Als dat aantal te veel uit de pas loopt met het aantal kippen, loop je al snel tegen de lamp."

De ketenorganisatie voor biologische landbouw, Bionext, zegt dat het niet is uitgesloten dat zich in Nederland een dergelijke fraudezaak zal voordoen met biologische eieren. Maar de kans daarop is vrijwel nihil, zeg Bionext.

In 2012 heeft Skal alle Nederlandse biologische pluimveebedrijven gecontroleerd, onder meer om te zien of de uitloop voor de kippen in orde was. Bedrijven waar de uitloop niet geheel in orde was zijn later dat jaar nogmaals gecontroleerd. Van één bedrijf dat zijn zaken toen nog niet op orde had, is het certificaat ingetrokken.

Laatste reacties

 • lub tuf

  het is jammer dat meneer van delen het zefde doet, zijn eigen straatje schoonvegen ten kosten van anderen.

 • koestal

  ik zag vandaag in de supermarkt al weer weidemelk,als het op de verpakking staat zal het wel kloppen

 • Farmer NL

  Meneer van Deelen, laten we ons niks wijs maken, in Duitsland waren de controles zeer laks en gemiddeld hadden ze echt wel veel meer kippen in de stal dan in mocht. 10% of nog meer was heel gewoon, voor de Nederlandse sector is dit waarschijnlijk niet verkeerd, de controles in Duitsland komen op een hoger niveau en alles zal meer volgens het boekje gaan, betekend minder Duitse eieren en de NL eieren vinden weer gemakkelijker hun weg naar Duitsland.

 • gerjan slingenbergh

  Wie kan de stelling van Jaap van Deelen bevestigen?

 • Eerlijk_Duurt_Het_Langst

  Het is toch zo klaar als een klontje!! Kijk eens goed naar de foto bij dit artikel!
  Zien deze kippen er gezond uit met hun bleke kam en slecht bevederd! Op deze foto is het nog droog weer, stel je voor als het een paar dagen heeft geregend wat voor natte vieze modderpoel het dan langs de stal is waar deze kippen door heen lopen met als gevolg ziektes!
  Het is begrijpelijk dat deze Duitse boeren meer kippen in hun stal houden om toch nog een beetje een goed legpercentage te creëren aan de stalcapaciteit! Stel dat de stalcapaciteit is 10.000 kippen, dan zal deze pluimveehouder het liefst natuurlijk elke dag 9.500 eieren willen rapen wat in de praktijk zeer zelden tot nagenoeg niet voorkomt dus wat doet deze slimme Duitse pluimveehouder die stopt gewoon 11.000 kippen in zijn stal en haalt dan wel makkelijker die 9.500 eieren per dag!

 • Conrad

  Reactie nummer 5 heeft duidelijk geen verstand van zaken. Ten eerste is het niet slim om meer kippen in de stal te doen en ten tweede laat de praktijk zien dat 95% produktie zonder meer haalbaar is. Meer kippen in de stal betekent in de praktijk ook meer problemen. Kale kippen kunnen daar zelfs het gevolg van zijn.

  Ook is de controle in Duitsland niet laks. Duitsers zijn erg doortrapt en de afzet in eigen land vergemakkelijkt fraude enorm. Daar ligt de grootste oorzaak.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.