Home

Nieuws

EU wil onderhandelingen handelsdeal VS

Brussel - De Europese Raad van regeringsleiders wil onderhandelingen met de VS over een handelsdeal. Dat staat in een communiqué dat net na de budgetonderhandelingen van de EU is uitgebracht. De VS heeft geweigerd de bekendmaking cachet te geven vanwege zorgen over het landbouwdossier.

De VS zag af van een gezamenlijke verklaring over de onderhandelingen, hoewel ze in naam voor zijn. Eurocommissaris voor handel Karel De Gucht is momenteel in Noord-Amerika voor gesprekken met de Canadese handelsminister Ed Fast en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk. De Gucht stelt dat met Canada nu bijna een deal is, maar de VS is vooralsnog sceptisch over kansen op een akkoord.
Vorige week zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden tijdens een toespraak in München dat een akkoord "goed voor groei en het creëren van banen is", "aan beide kanten van de Atlantische Oceaan". De Europese Commissie rekende eerder uit dat een deal 275 miljard euro kan opleveren aan jaarlijkse handel.
De VS vreest dat met name langjarige onderhandelingen zoals deze ook een nieuw handelsakkoord in het kader van de WTO frustreren. Het Amerikaanse congres is sinds de crisis weinig toegeeflijk en eist dat landbouw onderdeel van een deal wordt. Betekenisvolle afspraken zouden tornen aan het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) of de Europese afkeur van genetische modificatie van gewassen en groeihormonen bij de productie van vlees.
Een akkoord moet door 27 lidstaten in de EU worden goedgekeurd en voor de Fransen is het in stand houden van een stevig, beschermend GLB een speerpunt in de buitenlandse politiek, liet Kirk eerder optekenen. Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn daarentegen fel voorstander van liberalisering van de handel met de VS.

Of registreer je om te kunnen reageren.