Home

Nieuws 757 x bekeken

EU exporteert iets minder varkensvlees

Brussel - De Europese export van varkensvlees is over heel 2012 1,9 procent lager uitgekomen dan in 2011. Dat blijkt uit de gegevens die het Beheerscomité heeft gepubliceerd.

De export van pluimveevlees is 1,3 procent gegroeid. De export van eieren is 14,9 procent gedaald. Bij de importgegevens valt op dat de import van eieren met 75 procent is gestegen. De export van varkensvlees van de EU is vooral in de tweede helft van het jaar gedaald. Europa heeft de concurrentie met de andere grote aanbieders op de wereldmarkt, de VS en Brazilië niet kunnen volhouden. In het eerste halfjaar lag de export nog boven die van 2011. In totaal exporteerde de EU ruim 3,1 miljoen ton varkensvlees. Grootste afnemer was Rusland dat 745.509 ton importeerde. Dat was wel 12 procent minder dan een jaar eerder. Dit is een gevolg van de politiek van Rusland om de eigen productie te stimuleren. De export naar China is met 49 procent gegroeid en kwam uit op ruim 586.000 ton.

De export van pluimveevlees is goed op niveau gebleven. Vooral de export naar Zuid-Afrika is gegroeid. Het land nam 131.970 ton af; en dat is 40 procent meer dan een jaar eerder. Andere groeimarkten voor de EU waren Oekraïne (103.536 ton, +7,2 procent), Congo 34.226 ton +2,4 procent) en Maleisië (24.363 ton +16 procent).

De eierexport is met bijna 15 procent gedaald. Dit is een rechtstreeks gevolg van de afschaffing van batterijkooien in de EU. Dat had vooral in het eerste halfjaar een forse productiedaling tot gevolg, waardoor ook de export achterbleef, terwijl de Europese import van eieren en eiproducten fors is gestegen. Japan is de grootste afnemer van Europese eieren. Het land importeerde 66.424 ton eieren; praktisch evenveel als vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.