Home

Nieuws 1122 x bekeken

EP vooralsnog niet akkoord met meerjarenbegroting

Brussel – Het Europese Parlement is kritisch over het begrotingsakkoord voor de komende zeven jaar van de Europese regeringsleiders.

Dat blijkt tijdens het eerste debat tussen het Europese Parlement en EU-president Herman van Rompuy. Een meerderheid van het Europese Parlement, waaronder de liberalen, socialisten en de groenen, vindt de begroting te krap en te ouderwets. Het Parlement pleit voor een begroting met meer ruimte voor economische groei en innovatie en een hoger totaalbedrag, in plaats van de voorgenomen bezuiniging.

Het Parlement zou het akkoord via een veto kunnen blokkeren. Daarmee zou de realisatie van een nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dit jaar in gevaar kunnen komen. Van Rompuy roept de Parlementsleden op meer dan twee keer na te denken voordat ze de begroting afwijzen. Dit zou leiden tot het systeem waarbij jaarlijks een begroting wordt vastgesteld, gebaseerd op het laatste jaar van de huidige meerjarenbegroting. Jaarlijkse begrotingen bieden volgens Van Rompuy geen uitzicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.