Home

Nieuws

ECB tegen wisselkoersbeleid

Frankfurt - De Europese Centrale Bank (ECB) is niet van plan wisselkoersbeleid te maken. Dat heeft voorzitter Mario Draghi gezegd, evenals het Duitse bestuurslid van de ECB, Jens Weidmann. Eerder riep de Franse president François Hollande op tot wisselkoersbeleid voor de middellange termijn, omdat de hoge waarde van de euro export belemmert.

Volgens ING ging 52 procent van de productiewaarde van de Nederlandse agribusiness vorig jaar naar het buitenland, waarvan een deel naar niet-eurolanden. Eerder werd de gedaalde waarde van de euro geciteerd als voordeel van de crisis. Nu is de euro circa 1,33 dollar waard, waar de gulden volgens zakenbank Morgan Stanley eerder 1,50 waard was geweest.

Volgens Weidmann is de euro momenteel 'niet serieus overgewaardeerd' en spreekt de angst uit dat het monetaire beleid 'politiek gedreven wordt', waar ze alleen op inflatiebestrijding gericht moet zijn. Draghi spreekt van 'geklets over wisselkoersen' en noemt de suggestie dat de ECB een wisselkoersdoel moet stellen 'ongepast' en 'contraproductief'.

Of registreer je om te kunnen reageren.