Home

Nieuws 9 reacties

Dijksma: vergoeding jonge boeren moet verplichting zijn

Den Haag - Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) gaat in Brussel pleiten voor een verplichte vergoeding voor jonge boeren in de eerste pijler van het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dat zei zij woensdag in de Tweede Kamer. Tot nu toe was dit een weinig aangelegen punt voor Nederland.

De Europese Commissie wil dat lidstaten vanaf 2014 of 2015 verplicht worden om 2 procent van hun enveloppe voor directe betalingen te besteden aan een zogenoemde top-up voor jonge boeren. Veel landen willen daar echter een vrijwillige regeling van maken, omdat zij bang zijn dat er te weinig geld overblijft voor reguliere ondersteuning.

Dijksma zit nu dus op de lijn van de Commissie. Zij wil bovendien dat als de 2 procent niet wordt opgemaakt, het resterende geld kan worden doorgeschoven naar de jongeboerenregeling in de tweede pijler van het GLB. Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt heeft verheugd gereageerd op de uitspraken van de staatssecretaris.

Laatste reacties

 • trekker123

  Van de papfles door naar het subsidieinfuus? Laat ze gewoon zorgen dat de sector renderen kan dan kun je al dat soort goedbedoelde maar niks tot stand brengende en op de verkeerde plaats terechtkomende centraalgeleide economie ideeën achterwege laten. Scheelt ook weer een hoop ambtenarij en boekhoudkundige trucendozen.

 • joannes

  Precies @trekkertje, ze zijn der eigen werk aan het creëren! We hebben net het EU budget achtere de rug en wat waren daar de salarissen? Allemaal van dat rondpompen van de centen die ze eerst afgenomen hebben.

 • gjh

  prima trekker123 zorg dat de sector geld verdiend dan zitten we niet te wachten op zulke subsidies en inderdaad scheelt veel ambtenaren kunnen die ook wat nuttigs gaan doen gewoon eerlijk geld voor een eerlijk produkt

 • alco1

  Laten ze er voor zorgen dat het bedrijf gemakkelijker overgenomen kan worden.

 • jordi 1455

  en minder regeltjes en wetten dat ons klauwen met geld kost, zoals het mestbeleid.

 • Demeter Griend

  Doe ik mijn zoon straks snel bij de VOF. Beetje creatief hè collega,s. Je kind hoeft toch niet de hoofdprijs te betalen !

 • John*

  zorg maar dat de subsidies zo ingezet worden dat de bedrijven in boerenhand blijven... met de huidige opschaling van bedrijven wordt het in de toekomst steeds moeilijker om bedrijfsovernames te realiseren. grond gaat naar beleggers, meer risico kapitaal op bedrijven, bedrijven die onder de marktwaarde doorgegeven worden, ga zo maar door! het moet gewoon mogelijk blijven om met je 35 een bedrijf op naam te hebben en niet als het zo doorgaat straks met 55 oof 60.....

 • koestal

  gewoon een eerlijke en kostendekkende prijs is ook prima

 • koestal

  over de salarissen van de ambtenaren in Brussel hoeven we ons geen zorgen te maken ,heb ik begrepen,ze hoeven alleen maar te declareren en de rest komt vanzelf

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.