Home

Nieuws 4 reacties

Dijksma scherpt brandveiligheidseisen stallen aan

Den Haag - De brandveiligheidseisen aan stallen worden aangescherpt. Vanaf 1 januari volgend jaar moet bij nieuwbouw de technische ruimte minstens een uur brandwerend zijn. Ook dienen de constructieonderdelen van en aankleding in stallen bij nieuw- of verbouw tenminste te voldoen aan brandklasse B. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanscherping is het gevolg van een aangenomen Kamermotie uit oktober 2011. Op initiatief van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) vroeg het parlement destijds om in het Bouwbesluit een apart hoofdstuk met specifieke brandveiligheidseisen voor veestallen op te nemen. Dat is precies wat nu gaat gebeuren, zij het een jaar later dan de Tweede Kamer had geëist. De specifieke invulling is gebaseerd op een studie van Wageningen UR, gepubliceerd in november vorig jaar.

Volgens Dijksma zijn de nieuwe regels nodig, omdat 'dieren belangrijker zijn dan dingen en dus meer bescherming verdienen dan bijvoorbeeld ijskasten of bankstellen'. In oktober worden de nieuwe regels gepubliceerd, waarna bouwers en ontwerpers van stallen nog drie maanden de tijd hebben hun plannen aan te passen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  weer een kostprijsverhoging, wat heeft het dijksma toch goed met ons voor!

 • joannes

  Ik ben geen Dijksma fan, maar wat zou haar verhaal moeten zijn bij kamervragen over zo´n onderwerp door de Stadse partijen? Wanneer het bij de nieuwe stallen blijft, is het geen directe kosten verhoging en één,die bij nieuwbouw extra kosten betekend, maar verantwoord zou moeten kunnen worden in dat nieuwe investeringsplan. Bestaande exploitaties worden er (nog) niet mee belast! Het is een legitieme manier om verbeteringen door te voeren zonder bestaande bedrijven extra te belasten!

 • kleitokkers

  Kan de premie van de brandverzekering ook weer omlaag

 • r.vanloo

  Voorkomen is beter dan genezen! Hoe vroeger een brand gedetecteerd wordt hoe beter deze te bestrijden is. Er zijn momenteel al mogelijkheden om op een goede wijze kleine branden te detecteren via de klimaat computer. De waarneming vindt plaats via Temperatuursensoren. Door deze sensoren op strategische plaatsen te monteren is het zeer goed mogelijk een beginnen de brand te detecteren en de kosten zijn relatief laag ten opzichte van de al bestaande brandmeldsystemen, die overigens niet werken in de stal omgeving van wege de vervuiling. Enkele verzekeringen hebben dit systeem al geëist bij nieuwbouw en zullen in de toekomst dit vaker gaan doen. De extra kosten voor het systeem bij nieuwbouw liggen zeer laag doordat de extra aansluitingen meegenomen worden tijdens de nieuwbouw, in bestaande stallen zullen de kosten hoofdzakelijk afhangen van het monteren van de kabels en de voelers.

Of registreer je om te kunnen reageren.