Home

Nieuws 7 reacties

De Lange: meer toezicht op vleeshandel nodig

Brussel – De controles op de handel in vlees moeten worden opgevoerd. Dat zegt Europarlementariër Esther de Lange (CDA) naar aanleiding van het paardenvleesschandaal.

Volgens De Lange is het van belang dat ten minste een deel van de inspecties door Brussel wordt gecoördineerd. “We moeten mensen vrij maken die niet vanachter hun bureau controles uitvoeren, maar op de werkvloer”, zegt zij. De politica stelt dat de kosten voor meer inspecties op de lange termijn zijn weg te strepen tegen die van ad hoc maatregelen zoals DNA-onderzoek, zoals dat nu plaatsheeft.

Striktere etiketteringsregels zijn volgens De Lange een onvermijdelijk gevolg van het schandaal met paardenvlees, maar bieden nauwelijks een oplossing. “Het is geen kwestie van verkeerde regels, maar van een gebrek aan controle.”

Andere Europarlementariërs pleiten voor een strengere aanpak van de fraudeurs. Zo vindt de Duitse christendemocraat Albert Dess dat ook gevangenisstraffen mogelijk moeten zijn voor dergelijke delicten.

Laatste reacties

 • agratax2

  Meer controle op (vlees)handel volgens Esther de Lange (CDA). Hiermee geeft zij aan dat zij en het CDA uitgaan van het slechte binnen de handel. Handel en dieven hebben dezelfde God (Griekse uitspraak) wordt hiermee onderschreven door het CDA en juist zij met hun achtergrond zouden juist moeten uitgaan van het goede in de mens. Ga je uit van het goede dan is extra controle niet nodig want dan zou de sector zichzelf controleren.

 • Demeter Griend

  Ik meende dat de laatste rijkskeurmeesters voor vee en vlees bij de laatste reorganisatie van de keuringsdiensten juist overbodig zijn geworden.
  Thans keurt een zogenaamde keurder (in dienst van het onafhankelijke Centraal Bureau Slachtverzekeringen) in de abattoirs voor koeien, varkens en paarden. Bij de pluimveeslachterijen keurt het bedrijfsleven zelf hun eigen kippen als het moet Halal.
  Hoezo meer controles dat kunnen toch zelf heel goed...
  Eeen slager kan zijn eigen vlees toch wel keuren.

 • politiek

  Verkeerd stickeren ?? Als er geen geld mee verdiend wordt , dan wordt er echt niet verkeerd gestickerd hoor. Nog veeel erger als dat verkeerd stickeren waarbij er een paardje ,,per ongeluk,, tussen de koeien gemalen wordt , zijn de hormonen in vlees/melk. Ook daar wordt verkeerd gestickerd, Waar blijven die duizenden hormoondieren??. Een ander stickertje erop en verder gaan . ?? Het moet gewoon niet mogelijk zijn dat er verdachte monsters en dieren voorzien van labcode-stickers en formulieren spoorloos verdwijnen. Geldelijk gewin is de grote motivatie. Bij die paardjes die door het rundvlees vermalen worden is er dan wel niet zo direct gevaar voor volksgezondheid, Imago veehouderijsector wordt er niet beter op. Zeer beslist ligt dat anders bij die hormoonpraktijken. Daarom verbaasd het mij dat nu CDA Europarlementarier hier aandacht aan wil geven terwijl voorheen CDA minister Veerman zwijgplichten oplegde inzake vertrouwelijke rapporten over materie volksgezondheid. Zelfs overheden gingen voorheen zelf ook fors in de fout inzake controle , dus om dan af te geven op anderen . ?? Geldgebrek mag nimmer oorzaak zijn om monsters die klaar staan voor hormoononderzoek te vernietigen. Als Esther de lange van mening is dat Brussel meer moet coordineren , dan akkoord. Nederland heeft dat hart nodig.!!

 • Demeter Griend

  Politiek de hormonen gieren je door de keel. Je moet de natuur zijn gang laten gaan, voorkomt een hoop frustratie.

 • jordi 1455

  Zeker bureau onderzoekjes politiek die alles behalve waar zijn.

 • melkboertje

  meer contole op vlees en zuivel en veevoederbedrijven, en vooral bedrijven 24uur en 7dagen per week continu diensten hebben , daar is veel te weinig controle, en daar is veel mis.

 • agratax2

  Wat er doorgaans fout gaat, gebeurd op industrie terreinen en in kantoren. op de boerderij is dit soort praktijken niet of nauwelijks mogelijk gezien de hele nummerplaat controle en paarden verkopen als koeien is toch echt voor de boer onmogelijk. Het hele paardenvlees echec is te danken aan handelaren met euro tekens in de ogen die geen greintje ethiek hebben. Helaas wordt dit verhaal weer gebracht in een vorm, dat je de landbouw er op kunt spreken terwijl het hele schimmige gebeuren ver van het boerenerf de oorzaak is door de zo geprezen handelsgeest van o.a. Nederlandse handelaren. Gelukkig kunnen zij zich verschuilen achter het corrupte Roemenië.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.