Home

Nieuws 1223 x bekeken 5 reacties

Politiek buigt zich over voedselfraude

Den Haag - Het gesjoemel met voedsel beperkt zich niet tot paardenvlees en eieren. De Tweede Kamer gaat er binnenkort over in debat, maar de Consumentenbond heeft de afgelopen jaren veel meer vormen van voedselfraude geconstateerd.

"In onze onderzoeken komen wij veelvuldig producten tegen waarmee gesjoemeld is of waarvan het etiket niet klopt. Zo bleek uit onze tests dat er zonder vermelding water is toegevoegd aan kipfilet, ham, zalm en paling'', aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond. Hij kent nog meer voorbeelden.

Het voorstel van D66-Kamerlid Gerard Schouw voor een "groot voedseldebat'' kreeg dinsdag veel bijval in de Kamer. "Na het paardenvleesdebacle lijkt er met de eierenfraude weer een nieuw schandaal bijgekomen. In een debat moet duidelijk worden hoe het kabinet de vervalsing van etiketten en labels gaat aanpakken, waardoor het voorliegen van mensen over voedsel tot het verleden gaat behoren'', aldus D66.

Aan het debat moeten staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) en minister Edith Schippers (Volksgezondheid) deelnemen.

Den Burger Food uit Vught meldde dinsdag dat de Radboud Universiteit tot voor kort lasagne met paardenvlees serveerde, net als mogelijk een aantal andere Nederlandse campus- en bedrijfskantines. Het bedrijf kocht de lasagne in bij de Franse producent Comigel. Dat bedrijf produceerde ook de Euroshopper-lasagne die onlangs teruggeroepen werd.

Overigens blijkt dat consumenten nauwelijks producten terugbrengen die uit de schappen werden gehaald omdat er paardenvlees in zat. Bij Albert Heijn werd nauwelijks Euroshopper-lasagne geretourneerd, sinds bijna 2 weken geleden werd vastgesteld dat er paardenvlees in was verwerkt.

Iglo kreeg tot aan zondag slechts twee verpakkingen chili con carne terug, nadat vrijdag was vastgesteld dat er paardenvlees in zat. Bij Ikea werden maandag de gehaktballetjes uit de schappen gehaald, maar ook daarvan is het geretourneerde aantal "verwaarloosbaar.'' ANP

Laatste reacties

 • politiek

  Een beetje sjoemelen met afkomst/herkomst vlees of ,,per ongelijk,, er een verkeerde sticker opplakken hoort natuurlijk niet. Paardenvlees, rundvlees, schapenvlees, ezelvlees, enz. Wie weet nog wat hij eet en wat men betaald voor het eerlijke ( ! ) vleesprodukt.
  Een beetje curry erop en je proeft de herkomst echt niet meer.
  VEEL ernstiger is het gesjoemel met hormonen en antibiotica in de veehouderij. Zowel legaal gebruik als illegaal gebruik.
  Wie zal de uitdaging oppakken vlees eerlijk en veilig te maken
  Op de LIV landbouwbeurs Beurs in Venray heb ik die vraag bij meerdere personen weggelegd. Wij zijn zijn voor eerlijk en veilg voedsel maar het is NIET onze taak daar op te letten . !!

 • agratax2

  Deze fraude komt politiek op het juiste moment, kunnen de dames en heren weer scoren voor de bühne en hoeven ze even geen aandacht aan het echte grote probleem >economie< te besteden. Voor dit laatste hebben ze geen allah minute oplossing of misschien wel helemaal geen andere oplossing dan laten uitzieken. Net als bij een griep infectie.

 • joannes

  Precies @agratax1, wanneer het slecht gaat met de economie, veroorzaakt door wat dan ook voor omstandigheden, schijnt minder belangrijk te worden bij de media en de politiek. Nee, een legertje controleurs uitsturen die incidenten proberen te scoren om de de aandacht af te leiden, is nu de politiek. Met spelen en spectakel hou je de burgers bezig zal het moto zijn. Mij kunnen ze in iedergeval niet overtuigen met het spectakel van een belastingfraude bij chineese reataurants en een paar lounche vleeshandelaren, of een gestresste boer die met een mesttank in de fout gaat! De problemen zijn veel groter en liggen op een heel ander niveau, de bouw ligt stil, de kantoren staan leeg, de huizenmarkt is aan het kraken, de werkloosheid loopt op, ...... wanneer een boer zijn vee verwaarloost als de politiek zijn burgers heeft, en nog verwaarloost wordt hij opgepakt en aan de schandpaal getimmerd met boetes waarmee hij failliet mee kan gaan. Kortom klasse justitie en propaganda om de aandacht af te leiden van de hoofdzaken.

 • agratax2

  Gesjoemel met water als extra gewichtstoevoeging aan vlees is geen gesjoemel maar is door de wetgever toegestaan. De wet heeft nl. vastgelegd hoe hoog het vochtgehalte van de verschillende soorten vlees mag zijn. Dit geeft de vlees boeren de gelegenheid om water als vlees te verkopen., zo lang zij dit maximale percentage niet overschrijden.

 • joannes

  @agritax1, voordat er weer allerlei fantasieën ontwikkeld worden hierbij een goede uitleg van Sienta Nova
  Hoe wordt er zoveel mogelijk water toegevoegd aan een kookham?
  Eiwit, Allereerst wordt er eiwit toegevoegd. Wel een dure grondstof maar het levert wel wat op. Ieder procent eiwit stelt ons in staat om 4% water extra toe te voegen zonder dat men buiten een wettelijk norm valt. Een van die normen is het Feder getal. Dit is het quotiënt van het watergehalte en het eiwitgehalte. Normaal vlees bevat zo’n 19% eiwit en 69% water. Dit levert een Feder getal op van 3,6. Met andere woorden: dit stuk vlees mag 4 x 19 = 76% vocht bevatten voordat de wettelijke norm van 4,0 overschreden wordt. Hier wordt vaak dankbaar gebruik van gemaakt. Men kan dan zo 7% extra vocht toevoegen zonder dat er een ingrediënt toegevoegd wordt. Door nu 2% extra eiwit toe te voegen (standaard hoeveelheid) kan in totaal 15% extra vocht toegevoegd worden zonder dat er een overtreding ontstaat van de warenwet.
  Met de toevoeging: dat vlees van nature droogt (ongeveer 1% per dag, onbeschermt/niet verpakt) en water nodig is voor een constant smakelijk product, en..... dat er natuurlijk ook, van de wettelijk ruimte gebruik gemaakt wordt om vlees economisch bereikbaar te houden en te maken.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.