Home

Nieuws 3 reacties

Cel- en werkstraf voor nertsenbevrijders

Rotterdam - De Rotterdamse rechtbank heeft vier dierenactivisten veroordeeld voor een actie tegen een nertsenbedrijf in het Gelderse Barchem.

Twee mannen en twee vrouwen kregen een gevangenisstraf opgelegd van 120 dagen, met aftrek van voorrarrest. Daarnaast krijgen de nertsenbevrijders een werkstraf van 180 of 240 uur. De gevangenisstraffen zijn deels voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. Een vergoeding van de schade van ruim 100.000 euro is door de rechter niet toegekend. Daarvoor heeft de strafrechter naar de burgerlijke rechter verwezen.

De vier zijn  veroordeeld voor het loslaten van ongeveer 5.000 nertsen van een bedrijf in Barchem (gemeente Lochem). De vrouw heeft samen met drie anderen - twee mannen en een vrouw - op 29 oktober 2009 een actie gevoerd vanuit Amsterdam. Ze reden met een Volkswagen naar een nertsenbedrijf in Barchem, waar ze om ongeveer twee uur 's nachts hun slag sloegen. Ze forceerden de toegang tot het terrein en lieten nertsen los. In totaal zou het gaan om 5.000 dieren. Bij hun actie werden de vier geobserveerd door een team van de politie, die ook de telefoons van de verdachten had afgeluisterd.

Het Openbaar Ministerie had tegen de verdachte een gevangenisstraf van vijftien maanden geëist, waarvan vijf maanden voorwaardelijk. De rechter heeft er bij de straf rekening mee gehouden dat er lange tijd zat tussen de eerste rechtzitting en de uiteindelijke uitspraak.

De advocaten van de bevrijders vonden dat de politie ongeoorloofde methoden had gebruikt. Dat heeft de rechter verworpen.

Laatste reacties

 • Bison

  Een politiemacht die faalt om die knapen te arresteren tot na al de nertsen losgelaten waren terwijl ze vantevoren hebben moeten weten wat ze van plan waren... En dat stelletje slappelingen noemen ze 'de sterke arm der wet'.
  Die bonnefokkers waren het zeker met deze nertsen actie eens?

 • Bison

  En die rechter is ook een watje.

 • Elevage

  die maanden hadden jaren moeten zijn! en als de politie weet wat ze van plan waren dan was het forceren van de poort alleen al genoeg geweest.........

Of registreer je om te kunnen reageren.