Home

Nieuws

Buffett koopt voedselgigant Heinz

Pittsburgh - De Amerikaanse investeerder Warren Buffett en de Braziliaanse financier Jorge Paulo Lemann nemen via hun bedrijven voedingsgigant Heinz over. De overnamesom bedraagt 23 miljard dollar maar inclusief het overnemen van schulden heeft de deal een waarde van 28 miljard dollar (21 miljard euro). Daarmee betreft het volgens Heinz de grootste overname in de voedingsbranche ooit.

Buffett’s Berkshire Hathaway en Lemann’s 3G Capital betalen 72,50 dollar per aandeel. De prijs komt neer op een premie van 19 procent op de hoogste waarde die het aandeel ooit had op de beurs van New York. De investeerders voelden zich deels tot Heinz aangetrokken vanwege diens wereldwijde aanwezigheid. De onderneming realiseerde vorig jaar 20 procent van de 11,6 miljard dollar (8,7 miljard euro) omzet in opkomende economieën. In Azië werd in 2012 13 procent omzetgroei geboekt. Driekwart van de verkopen van Heinz vindt buiten de VS plaats.
Heinz is het meest bekend van ketchup. Het bedrijf uit Pennsylvania verkoopt jaarlijks circa 650 miljoen ketchupflessen maar produceert ook voorverpakte groenten en fruit in Nieuw-Zeeland, op melkpoeder gebaseerde energiedranken in het Verenigd Koninkrijk en sauzen en snacks over de hele wereld.
Berkshire Hathaway is reeds eigenaar van een serie voedingsbedrijven, zoals distributeur McLane en ijsjesmaker Dairy Queen. Buffett investeerde ook in diverse bedrijven in de agrarische sector, zoals de Zaanse producent van pluimveeslachtlijnen Meyn. 3G is minder bekend maar vergaarde in 2010 een groot aandeel in fastfoodketen Burger King.
Volgens een verklaring van de bedrijven blijft het hoofdkantoor van Heinz in Pittsburgh, waar het bedrijf al bijna sinds de oprichting in 1869 is gevestigd. Analisten denken dat de spectaculaire overname kan leiden tot een golf van overnames in de voedingsbranche.

Of registreer je om te kunnen reageren.