Home

Nieuws

Britten gaan vlees op DNA onderzoeken

Londen - De Britse vleesindustrie gaat zelf een programma voor het testen van DNA van vlees en vleesproducten opzetten. Dat hebben vertegenwoordigers van de sector afgesproken tijdens overleg met de voedselveiligheidsdienst FSA naar aanleiding van het paardenburger-schandaal.

De vleessector en de FSA gaan nu eerst afspraken maken over een gestandaardiseerde testmethode en over de daarbij te hanteren niveaus aan DNA. De resultaten van de onderzoeken zullen vervolgens openbaar worden gemaakt. Directeur Catherine Brown van de FSA: ''Ik ben blij dat we in staat zijn geweest om een weg vooruit af te spreken zodat we het vertrouwen van de consument in het voedsel dat men eet kunnen behouden. We zullen nu snel te werk moeten gaan om dit van de grond te krijgen.'' Staatssecretaris voor landbouw David Heath, die bij het overleg aanwezig was, stelt: ''Dit is een gezamenlijk probleem dat we dan ook gezamenlijk moeten aanpakken.''

De afspraken volgen op de vondst van DNA van paarden en varkens in hamburgers. Bij volgende onderzoeken kwam ook varkensvlees in halal producten aan het licht. Inmiddels is in Ierland bij een volgend vleesbedrijf paardenvlees aangetroffen. Dat vlees is afkomstig van dezelfde leverancier als die van Silvercrest, het bedrijf waar hamburgers met paarden-DNA voor het eerst werden aangetroffen. Omdat het schandaal zich vooral in Ierland lijkt uit te breiden, hebben de autoriteiten nu de politie ingeschakeld om verder onderzoek te doen naar een vermoedelijke grootschalige vleesfraude.

Of registreer je om te kunnen reageren.