Home

Nieuws

Britse rechtszaak tegen export levend vee verworpen

Ramsgate – Een Britse rechter heeft een verzoek van de dierenbescherming RSPCA, om de export van levend vee door de haven van Ramsgate en de rol van de inspectiedienst AHVLA daarbij juridisch aan te vechten, verworpen. Volgens de rechter is er geen enkel argument om een dergelijke rechtszaak te beginnen.

De RSPCA had het Hooggerechtshof gevraagd om een juridische beoordeling toe te staan over de manier waarop de AHVLA de export van levend vee en met name de Nederlandse reder Barco de Vapor tegemoet treedt. De organisatie vond onder meer dat de AHVLA ‘onwettig handelt omdat het niet van de exporteurs, Barco de Vapor, eist dat het een haven met geschikte voorzieningen gebruikt’. Verder zou de inspectie onvoldoende toezicht houden bij de transporten in de haven zelf en verzuimt de dienst om een uitvaarverbod op te leggen als de weersomstandigheden dat nodig maken.
Al die beweringen werden echter door de alleenzittende rechter Males verworpen. "Er is geen discuteerbare illegaliteit in het beleid of de praktijk van de AHVLA met betrekking tot haar goedkeuring of inspectie van levende schepen van Ramsgate naar Calais." De rechter stelt ook dat de rol van de inspectiedienst maar beperkt is. Hij wees er bovendien op dat de door de Nederlandse autoriteiten verleende vergunning voor het gebruikte schip, de MV Joline, al vermeldt dat het schip niet uitvaart als de wind sterker is dan windkracht zes. "De regulering bevat geen wettelijke vereiste voor een lagere grens."

Of registreer je om te kunnen reageren.