Home

Nieuws 537 x bekeken 1 reactie

Brits crisisberaad over 'vleesvervuiling'

Londen – De Britse voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency heeft vleesbedrijven, winkeliers en andere betrokken bijeen geroepen voor een crisisoverleg over de ‘vleesvervuiling.’

Dat gebeurt nadat DNA van varkensvlees is aangetroffen in halal-maaltijden voor gevangenen en nadat eerder al paardenvlees was gevonden in hamburgers. De ontdekking van varkens-DNA in halal-maaltijden werd zaterdag door de FSA bekendgemaakt. De vondst werd gedaan nadat op initiatief van het ministerie van justitie naar aanleiding van de eerdere vondsten van paardenvlees DNA-testen werden uitgevoerd op geleverde voeding. Als bron is inmiddels de fabrikant van vleesproducten McColgan Quality Foods in Noord-Ierland aangewezen.

De FSA wil er tijdens het overleg vooral op hameren dat leveranciers van vlees er verantwoordelijk voor zijn dat de producten ook inderdaad bevatten wat er op het etiket is vermeld. Voorzitter Anne McIntosh van de kamercommissie voor voeding en plattelandszaken vreest inmiddels dat de nu bekend geworden gevallen ‘het topje van een ijsberg’ zijn. "Het lijkt er tot nu toe op dat de FSA de zaken niet meer helemaal in de hand heeft", verklaarde McIntosh tegenover de BBC. Hoewel verreweg de meeste met paardenvlees ‘vervuilde’ hamburgers in Engeland zijn ontdekt, werd het paarden-DNA in eerste instantie vastgesteld door de voedselveiligheidsdienst FSAI in Ierland.

Eén reactie

  • joannes

    Hoe zal dat bij de slager zijn die 3 diersoorten in de toonbank via het hakblok heeft liggen?

Of registreer je om te kunnen reageren.