Home

Nieuws 4 reacties

Brabant maakt uitzonderingen voor megastallen

Den Bosch - Noord-Brabant wil in bijzondere gevallen toestaan dat veehouderijen groter worden dan de 1,5 hectare die drie jaar geleden na een burgerinitiatief tegen megastallen is afgesproken. Gedeputeerde Staten stellen dat maandag voor aan Provinciale Staten.

In overbelaste situaties wil de provincie een grotere stal op een andere plek toestaan. Ook als er buiten de grenzen van de 1,5 hectare maatregelen zijn te nemen om de stal beter in het landschap te passen is een marginale uitbreiding mogelijk. Melkveehouders die willen omschakelen naar een bedrijf met koeien in de wei mogen ook grotere stallen hebben.

De provincie wil wel dat alle uitbreiders voldoen aan extra eisen die nog moeten worden opgesteld in een zogenoemde maatlat.

Uitbreiding boven 1,5 hectare ligt erg gevoelig in Brabant, bij natuur- en milieuorganisaties en bij bijvoorbeeld de ondertekenaars van het toenmalige burgerinitiatief tegen megastallen. Ook Provinciale Staten zijn kritisch op uitbreidingen. Eind 2011 hebben Provinciale Staten bijvoorbeeld afgesproken dat de Brabantse veestapel kleiner moet.

Laatste reacties

 • Coanma

  En daar gaan we weer.... En maar doorgaan en blijven morrelen, meer, meer, meer...

 • coen

  Dus al de koeien in de wei staan mag je een grotere stal hebben? Liefst met alle emissie beperkende maatregelen. Heeft lekker veel nut als de koeien buiten staan.
  'Overlast' of dierwelzijn wordt bepaald door systemen en regels niet door de grote van het bouwblok.

 • jordi 1455

  coen 80 koeien in een stal van 1 bij 1 kilometer is ook een mega stal en daar hoor je ze niet over.

 • Sjaak

  Er zullen wel weer veel ' bijzondere gevallen ' komen en in reactie daarop weer burgerinitiatieven...
  'Wat was ook al weer de aanleiding voor de reconstructiewet? Oh ja, varkenspest en later de mond- en klauwzeer nog een keer erover heen.'

  Ben benieuwd hoe de sector, de burgerij en de politiek nu zouden reageren/handelen wanneer dat wéér uitbreekt, de veehouderij is immers niet ten goede gekeerd...

Of registreer je om te kunnen reageren.