Home

Nieuws 8 reacties

Brabant knokt voor toekomst veehouderij

Sint Michielsgestel - Provincie Noord-Brabant wil een nieuw verdienmodel en ruimtebeleid voor de veehouderij, want het huidige is failliet. Discussies verlopen afwisselend moeizaam of constructief. Van een mogelijke impasse is echter geen sprake.

Dat bleek tijdens een conferentie van de provincie Noord-Brabant over de toekomst van de veehouderij in Sint Michielsgestel. ZLTO stelde als voorwaarde af te willen van de begrenzing van het bouwblok. Bedrijven die ontwikkelruimte hebben ‘verdiend’, moeten ook groter kunnen groeien dan de huidige norm van 1,5 hectare. Diverse andere partijen zoals de milieuorganisaties wilden hier aanvankelijk niets van weten. Onder bepaalde voorwaarde wil de Brabantse Milieufederatie (BMF) echter instemmen met afwijking van de bouwbloknorm.

Andere media suggereerden woensdag dat vanwege de botsing tussen de boeren en de natuurorganisatie de conferentie zou dreigen te mislukken. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers wil hier niets van weten. “We praten gewoon verder met elkaar. Natuurlijk zijn er meningsverschillen, maar daarom zitten we hier.”

Uit de discussies die woensdag plaatsvonden, wordt helder dat er geen draagvlak meer is voor de doorontwikkeling van de landbouwontwikkelingsgebieden (LOG). De grootste knelpunten doen voor in de verwevingsgebieden. Want in deze regio’s concentreren zich zowel vee als mensen. Vaak zijn deze gebieden nabij buurtschappen of lintbebouwing. Bewoners dulden niet langer de stankoverlast en vrezen voor gezondheidsproblemen. De provincie wil een inventarisatie maken van deze ‘knelgevallen’ en onderzoeken hoe zij gemeenten kan helpen bij het oplossen van de problemen.

Behalve ruimtelijke ordeningsvraagstukken, wordt ook gezocht naar een nieuw verdienmodel voor de varkenshouderij zodat boeren voldoende geld verdienen om de geëiste duurzaamheidsinvesteringen te kunnen bekostigen. Want de aanwezigen zijn het er over eens dat dit model failliet en niet meer van deze tijd. De discussie spitst zich toe hoe naar een vraaggerichte productie kan worden gegaan. Aanwezigen over een ‘systeembreuk’. Oplossingen worden gezocht in directe benadering van de consument, minder aanbieders,

De tweede dag van de conferentie leverde veel discussie over maatschappelijk draagvlak, gezondheidsrisico’s, dieraantallen, begrenzen bouwblok, ontwikkelingsmogelijkheden van gebieden en bedrijven. Woensdag sprak de groep van zeventig genodigden over nieuwe voorwaarden voor individuele bedrijven en gebieden en het economisch perspectief van de veehouderij. Brabant moet veranderen en heeft een nieuw ruimtelijke ordeningsbeleid nodig. Want het huidige ruimtelijke ordeningsbeleid is failliet verklaard. Daar zijn alle aanwezigen het in ieder geval wel over eens.

Brabant discussieert tot en met 7 februari over de toekomst van de veehouderij en het platteland. Hiervoor zijn vertegenwoordigers van boeren, agribusiness, overheid, gezondheidsorganisatie en burgers uitgenodigd. De bijeenkomst moet een nieuwe ‘denklijn’ opleveren dat Gedeputeerde Staten in maart wil vastleggen in de Staten.

Laatste reacties

 • Sjaak

  Nou zeg, dat komt allemaal mooi samen!
  Men wil een nieuw ruimtebeleid, verdienmodel en het mestprobleem moet worden opgelost (al 30 jaar...!).
  Denk, dat er hier in Brabant, en de rest van veehoudend Nederland, wel meer failliet verklaard kan worden dan alleen het ruimtebeleid...
  Gelukkig hebben we een staatssecretaris, die knopen door gaat hakken, en zoals iedereen weet; waar gehakt wordt, vallen spaanders!
  De banken kunnen zich vast gaan voorbereiden op afwaardering en wij kunnen afwachten op het volgend bank-debacle!

 • joannes

  Het is gewoon een nieuwe vorm van landje pik! De stadt rukt op en breidt uit met steeds meer burgers die rechten claimen op hun omgeving. Een omgeving die 30 jaar geleden van en voor de boer was: de eigenaar! Nu de Stadt het anders wil moeten ze dat gewoon netjes op lossen en niet in een pijnlijke, martelende discussie de vrijheden beperken. Vrijheden beperken betekent waarde daling en inkomensderving. Zulke processen zijn een voorbeeld van het failliet van de gemeenschap die voor een dubbeltje op de eerste rij wil zitten. Met het polieke overwicht is het natuurlijk makkelijk handelen maar met fairheid heeft het niets te maken. Vele boeren hebben hun wortels al voor generaties in de Brabandse grond en om daar verdrongen te worden door de industrie op gemeenschaps criteria is natuurlijk zuur wanneer die gemeenschap de nieuwkomers zijn.

 • bankivahoen

  De enige die al jaren knokken voor een boterham zijn de boeren zelf! De rest probeert ook wat uit de ruif mee te eten maar hopen gezamelijk dat het zo snel mogelijk over en uit is met de sector ! Alleen zegt men het nog net niet hard op!
  Ik ga snel weer een envelop openen van DR waarin men nu ook al een opgave eist (niet lachen) van de uitstoot van lachgas,methaan,fijnstof en ammoniak van pluimvee !!!!!!!!! Zonder een enkel voorlichtingsboekje of wat dan ook erbij !
  Het lijkt me erg gevaarlijk om dit zelf in te vullen,want met alles wat je verstrekt probeert men je in de toekomst onderuit te halen.Ga maar vast een jurist om advies vragen .Leuker kunnen we het niet maken (en willen we ook niet) zullen ze bij DR wel denken! Of ik zou blij moeten zijn dat de andere 60 soorten gassen die mens en dier ook uitstoten nog niet aangemeld moeten worden!

 • Hedaar

  wanneer houdt dit nou eens op..niemand zit nog te wachten op intensievere veeteelt, t is volkomen uit de tijd..duurzaam en diervriendelijk gaat voor niet in de laatste plaats omdat we te dik worden van ons eetgewoonten en elders in de wereld valt men om van de honger omdat dieren het voedsel krijgen wat die mensen zouden moeten eten..deze wereld draait zichzelf gewoon over de kop en men weet dat het zo is..maar nee we gaan gewoon door met roven..en dieren mishandelen

 • bankivahoen

  Zo gauw de mensheid uitsterft gaat dit ook vanzelf stoppen Hedaar@! Want dat we naar naar elkaar doen heeft vast te maken met rare vormen van jalouzie en we zitten met wat teveel volk op een kluitje.

 • Ineke1

  Gewoon lekker groenten en fruit gaan kweken dan is er 7 maal minder landbouwgrond nodig en een hele hoop minder ellende voor mens, dier en milieu!.

 • bankivahoen

  Waar laten we die groenten en fruit van groeien ineke@?

 • bankivahoen

  Toen werd het stil?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.