Home

Nieuws 22 reacties

Boeren voelen weinig crisis, bouwen door

Amsterdam - De investeringshausse in de landbouw is voorbij, maar boeren bouwen ook in 2013 nog stevig door. Boeren voelen de economische crisis minder dan veel andere ondernemers en profiteren van door de crisis omlaag gedrukte lage bouwkosten. Het is wel voor boeren soms lastiger de financiering rond te krijgen. Dat blijkt uit een rondgang.

Vanwege de bouwhausse in 2010 en 2011 wordt nu even pas op de plaats gemaakt. De komende jaren willen bedrijven volgens ING eerst investeringen terugverdienen. Belangrijke uitzondering is de akkerbouw, waar vanwege goede prijzen voor bijna alle productgroepen veel vraag is naar opslagen en koelhuizen. Sectormanager agrarisch Cor Bruns van ING benadrukt dat de agrarische sector met de gezondheidszorg tot het zeldzame soort sectoren behoort waar nog groei wordt genoteerd en van malaise geen sprake is of zal zijn in de nabije toekomst.
Bruns erkent dat bedrijven wel tegen financiering aanlopen. "financiering als beperkende factor werd tijdens de EuroTier in Hannover door bouwbedrijven steeds genoemd. Het is een feit dat de risicokosten van banken, denk bijvoorbeeld aan de dalende waarde van vastgoed, zijn toegenomen. Uiteindelijk maakt dat in combinatie met zwaardere eisen van overheidswege aan banken de kredietverlening voorzichtiger. Ik heb het eerder gezegd: de bank zal wat minder geld kunnen uitlenen en selectief zijn."

Vanwege de crisis op de markt voor woningen en bedrijfspanden schrijven meer bedrijven, ook bedrijven zonder veel agrarische ervaring, in op projecten. De marges dalen en daarbij ontstaat het gevaar dat spanningen kunnen ontstaan in het bouwproces. Duidelijke afspraken zijn daarom toenemend belangrijk, aldus Jos de Groot van DLV.

Laatste reacties

 • alco1

  De crisis voel je ook pas als je gebouwd hebt.

 • Demeter Griend

  We hebben het heel erg slecht.
  Hard werken en niks verdienen...

 • Frenske

  Wie betaald het gelag als al deze hokken straks leeg blijven liggen door concurrentie uit het buitenland? Weer de belastingbetaler?

 • wam dl

  DE KOSTEN ZYN IN NEDERLAND ZEKER LAGER ALS HIER IN DUITSLAND ALS JE NOG NIETS VAN DE CRISES MERKT BY DEZE VOER EN DIESEL PRYZEN MAAR IK GELOOF DE NL BOER LEERT NIEMAALS TE REKENENEN

 • wg

  1 ding scheelt duitsland rekende een land vooruit

 • koestal

  In 2015 gaan de stallen vol en melken we weer voluit,in andere landen doen ze nog rustig aan

 • agratax2

  Koestal. Waarom zouden buitenlandse boeren rustig aan doen na 2015 en de Nederlandse collega's de markt gunnen? Zijn Nederlanders zoveel slimmer dan hun collega's elders op de wereld? Dat geloof je zelf toch niet echt?

 • Evie

  wam di, als u het artikel leest dan ziet u dat het een bank is die aan het woord is en niet een nl boer. en al helemaal niet een representatief deel nl boeren.

 • jan hien

  wij moeten bouwen of stoppen in 2013 we hebben weinig te willen in dit land ,vleesvarkens op 1,4kg amoniak dus bouwen als je voort wil anders zijn de kosten per vleesvarkens te hoog en wil de bank ook niet dus het is bouwen of stoppen

 • tessa2010

  Als de boeren geen crisis voelen waarom klagen ze dan nog steen en been dat ze het zo slecht hebben??? Niemand weet wat er na 2015 gebeurd,men bouwt maar steeds grotere stallen(want dan ben je klaar voor de toekomst???),zelf denk ik dat je dan wel eens keihard onderuit kan gaan(daling melkprijs?). De tijd zal het leren.

 • daantje

  sommige boeren hebben een bred voor hun kop
  denken dat ze alles kunnen
  maar wie kijkt er naar het grote voorbeeld DENEMARKEN
  mensen kijk goed naar je uitgaven zorg dat jeje kop boven water houdt

 • info162

  Zorg dat je je kosten laag houd en een goede cash flow en geld verdiend dan willen alle banken financieren de beste blijft over

 • Lin

  Jammer dat ze in dit artikel alle boeren over één kam scheren. Een beetje te oppervlakkig artikel, want je hebt boeren de bouwen van weelde, maar ook boeren de bouwen in noodzaak om aan alle regels te kunnen voldoen, dus om mee te gaan met de tijd.

  Het enige waar banken naar kijken is of je wel genoeg onderpand hebt. Als je dat maar hebt kun je uitbereiden.

  Dat boeren geen crisis voelen is onzin, misschien zijn er lagere bouwkosten als je al mag bouwen van de bank, maar alle overige kosten stijgen en de opbrengst gaat niet zo hard om hoog, daar zorgen de supermarkten wel voor.

 • theorikyreintjes1

  Zusje Linda spreekt precies de waarheid!
  Henny van de Most deed een uitspraak op een bijeenkomst in 2009.
  De banken hebben er een zootje van gemaakt en de ondernemers zullen het gelof betalen! Iedereen mag oordelen of hij gelijk heeft of niet, maar wie een klein beetje verstand van zaken heeft, weet dat hij gelijk heeft!

 • Sjaak

  Jaja, Henny van de Most weet wel wat z'n toehoorders willen...;)

  Tuurlijk zijn banken mede schuldig aan het financiele debacle. Echter bedrijven en particulieren waren zelf net zo 'dolgedraaid' en dachten ook dat het niet kon klappen (overigens de echte klap moet nog komen....). Het was voor de banken toen ook een soort wedstrijd/afvalrace; als de ene terughoudend was met financieren, deed de ander het graag....dus als ze mee wilden spelen, moesten ze wel financieren.
  Echter, er waren ook ondernemers die niet aan die flauwekul meededen, ook al werden ze uitgelachen. Die hadden inderdaad verstand van zaken, misschien dat de rest dat nu ook krijgt...:)

 • frans64

  en de boeren gaan door met klagen terwijl ze door de subsidie worden gespekt op alles krijgen ze subsidie en toch gaan ze door met klagen en zielig doen maar ze bouwen gewoon door (huizen en schuren ) rijden allemaal in de duurste autos dus het zal wel goed gaan in de landbouw ( en ze werken met onderbetaalde polen dus dat kost ook bijna niets of ze wringen de loonwerkers uit om voor bijna niets te werken

 • John*

  bedrijven die winst maken worden gestimuleerd met subsidies om nog in de landbouw te investeren. als je rendementen ziet (ook bij de goed winstgevende) zou je zeggen de winst eruit halen en geen enkele euro meer investeren in de landbouw. Dus ook in dit geval zijn de subsidies er niet voor de boer maar voor de burger om een goede voedselvoorziening veilig te stellen in de toekomst. De economische groei blijft nu achter door de stijging van van voedsel en energie. waren deze hetzelfde gebleven met 5 jaar geleden dan hadden we nu nog gewoon economische groei gerealiseerd.

 • leo,s vriend

  John, de energieprijzen zijn de laatste 5 jaar alleen maar gedaald.....

 • Eekterman

  Als je momenteel bij de ING aanklopt voor een financiering krijg je te horen dat de ING geen leningen meer verstrekt in de agrarische sector, en je alleen bij de ING een lening krijgt met het woonhuis als onderpand.

 • Peterrrs

  #16
  Kun je dat even toelichten?
  Waarop krijgen varkenshouders, kippenhouders, aardappeltelers subsidie? Hoeveel per dier/ha?
  Het merendeel van de boeren werkt zonder werknemers, dus ook zonder Polen. Maar toch wil ik graag weten hoeveel Polen er bij boeren werken en wat die betaald krijgen?
  Waar kan ik nalezen dat boeren loonwerkers uitknijpen, en niet zelf worden uitgeknepen door hun afnemers?

 • koestal

  de melkveehouders in Nederland hadden in 2009 al de crisis toen de melk soms nog geen 20 cent op bracht

 • Mels

  frans64,ik zou er frans0 van maken.Wat een ontzettend domme reactie.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.