Home

Nieuws 703 x bekeken

Boeren Oude Rijn gecompenseerd voor peilverhoging

Doetinchem – Boeren krijgen schade die ontstaat bij een eventuele peilverhoging van de Oude Rijn vergoed. Dat heeft het bestuur van waterschap Rijn en IJssel besloten.

De peilverhoging wordt volgens het waterschap niet eerder doorgevoerd, dan dat alle mogelijke procedures rond schadeverzoeken zijn afgehandeld.

In totaal zijn 23 verzoeken tot compensatie ingediend met een totale waarde van 4 miljoen euro. Een adviescommissie met ook externe inbreng adviseerde een totale vergoeding van bijna 2 miljoen euro waarvan 1 miljoen gemerkt zou moeten worden voor het compenseren van de daling van de algemene waarde van de gronden. Het waterschap is nog niet overtuigd van de extra compensatie voor grondprijsdaling.
Het minimum oppervlaktewaterpeil wordt verhoogd met 25 tot 45 centimeter. Het maximum gaat in het groeiseizoen met maximaal 30 centimeter omlaag. Hierdoor wordt het gemiddeld over het hele jaar natter, maar wordt in het groeiseizoen bij hogere waterstanden wel eerder ingegrepen. Daardoor blijft het gebied geschikt voor landbouw, aldus het bestuur.
De voorgenomen verhoging van het waterpeil maakt onderdeel uit van natuurplannen van de provincie Gelderland waarvoor de basis al is gelegd in 2007. De plannen zijn gericht op het tegengaan van verdroging en ook op het verbeteren en meer divers maken van natuur.

Of registreer je om te kunnen reageren.