Home

Nieuws 13 reacties

Boeren EU: houd landbouwbudget in stand

Brussel – Bezuinigingen op het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moeten worden vermeden. Volgens de Europese agrarische organisatie Copa-Cogeca mag voedselzekerheid nooit als vanzelfsprekend worden beschouwd.

Aan de vooravond van de top over de nieuwe meerjarenbegroting van de Europese Unie, donderdag en vrijdag in Brussel, kwamen de leden van de Europese boerenorganisatie woensdag bijeen in een speciale vergadering. Copa-Cogeca vreest dat de onderhandelingen zullen uitdraaien op een flinke bezuiniging op het GLB en roept de lidstaten in een verklaring op daarvan af te zien.

“Consumenten verwachten stabiele prijzen en de hoogste standaarden op het gebied van veiligheid, dierenwelzijn en milieu”, stelt de organisatie. “Boeren kunnen daar alleen aan voldoen indien zij worden betaald voor hun inspanningen.” Een extra hindernis vormen nieuwe uitdagingen zoals klimaatverandering en prijsschommelingen. Daardoor worden ondernemers gedwongen hun plannen aan te passen en investeringen te doen.”

LTO is blij dit signaal aan de regeringsleiders. “Het nominaal gelijk houden van het budget doet het meeste recht aan de geschiedenis, het heden en de toekomst van de landbouw”, zegt LTO'er Kees Romijn. “Er wordt wel eens gezegd dat landbouw oude economie is, maar ik constateer in deze tijd van crisis dat het één van de weinige economieën is die nog vastigheid biedt. Dat kun je van de bankensector en de ICT niet zeggen.” Volgens Romijn komt een eventuele bezuiniging bovenop de voor Nederland ongunstige herverdeling van de bedrijfstoeslagen, met potentieel grote gevolgen voor boeren.

De vraag is in hoeverre de regeringsleiders naar de oproep zullen luisteren. Volgens het laatst bekende plan van EU-president Herman Van Rompuy, moet het GLB 17 miljard euro inleveren ten opzichte van het voorstel van de Europese Commissie. Een kleine groep lidstaten, waaronder Nederland, dringt aan op nog meer bezuinigingen. Volgens Tweede Kamerlid Michiel Servaes is er onvoldoende legitimatie om huidige budget in stand te houden. Het geld zou beter aan onderzoek en innovatie kunnen worden besteed.

Laatste reacties

 • Mels

  Ja he he. Logisch dat ze dit roepen. Zou ik ook doen. Vergeten wordt even dat het geld er simpelweg niet meer is en dat er meerdere overheden de uitgaven van EU willen krimpen en terecht.Ook is het naar de eters van onze kwaliteits producten niet meer uit te leggen dat er winst gemaakt wordt en daarnaast nog even een gezinsinkomen uit EU verkregen wordt.

 • Gerd

  5 cent meer voor melk en
  5 € meer voor graan dat helpt. Dan hebben we geen GBL en de inspecteurs nodig hebben, kunnen we ook besparen

 • info36

  Er wordt wel vergeten dat de huidige prijzen volgend jaar of het jaar erop wel eens drastisch minder kunnen zijn. De kosten zeer zeker niet.
  Het is nog maar een paar jaar geleden dat we tarwe konden telen voor 10,5 eurocent/kg. Met pachtprijzen van 850-1050 euro per ha kun je het dan wel raden hoeveel geld er per ha bij moet. Dan zul je die toeslagen hard genoeg nodig hebben. Voor voedselzekerheid blijft het keihard nodig. Ben je bang dat de boeren teveel verdienen hoef je je eigen geen zorgen te maken want dan vloeit het via de belasting weer terug.

 • frans64

  het is maar goed dat de doorsnee burger in ons land niet weet wat er allemaal subsidie krijgt in de boerenwereld het loopt de spuigaten uit, de landbouw hangt met subsidie aan elkaar op de tarwe, op de bieten, op de melk ,op de stallen ,op de mercedes enz enz maar de burger weet dat toch niet dus die betaald trouw zijn belasting om al die ongein te betalen en dan nog maar te zwijgen over subsidies welke totaal niet zijn te overzien v b (EEN POLSTOKVERENIGING IN FRIESLAND WELKE 3 TON KRIJGT VOOR EEN WEDSTRIJDBAAN AAN TE LEGGEN )

 • joannes

  Nou @Frans64, je legt de schijn erop dat jij het wel weet! Wat let je? Overigens de grootste ontvangers zijn de burgers die gesubsidieerde agro producten tegen minimum prijzen in de winkel krijgen omdat al die subsidies een overcapaciteit in stand houden die per saldo voor de boer niets oplevert behalve een magere opbrengst en net te veel om de handdoek in de ring te gooien. Dat er bij zijn die anticiperen op subsidies..... er zijn altijd mensen die goed in de gaten houden waar de geldstromen stromen! Voor je nieuws gierigheid: http://farmsubsidy.org/NL/

 • wam dl

  als er geen subsidie was dan koste eten en drinken ook een keer zoveel als nu en niet alleen de boeren krygen subsidie maar ook de industrie en wat is met huursubsidie voor huizen

 • Mels

  Als het dan verandert moet worden dan eerst maar eens eerlijker. We vullen jaarlijks de meitelling in en het wordt tijd dat men die eens gaat gebruiken om te kijken wie wat en hoeveel. Geen gelul meer met referentie jaar enz enz.

 • info36

  frans64 snapt het helaas niet. De doorsnee burger hangt ook van subsidies aan elkaar, alleen is dit geen EU-subsidie maar nationale subsidie. Neem maar de scholen, kinderopvang, huursubsidies, enz.enz.. Meneer frans vergeet even dat hij door de lage landbouwprijzen van de afgelopen 25 jaar bijna voor niets heeft kunnen eten. Zo heeft hij dat dus snel terug verdient. Nou wij de burgersubsidies
  nog!

 • AD AKKERMANS

  7% braak van je bedrijfsgrootte in de toekomst waar wij boeren voor gecompenseerd gaan worden zal de landbouwtoeslagen met 30 % verhogen. Zijn ze gek in Brussel

 • Bacon

  Wanneer deze GLB inkomsten deels vervallen zal dit ongetwijfeld leiden tot hogere voedsel prijzen voor de consument.De prijzen van Boter kaas en Eieren etc etc zullen dan stijgen met enkele centen en daar zal de consument niet om malen denk ik.Waarom niet,ze hebben er ook totaal geen enkele moeite mee hebben om voor een liter benzine 1 euro 80 willen betalen of een vakantie van duizenden euro's te boeken.Maar ja ze zullen toch iets te vreten moeten hebben en het lijkt mij dat de eerste levens behoefte voorop komt te staan bij de consument dus iets vaker de auto laten staan en minder lang met vakantie dan kunnen ze die 20 euro per week makkelijk missen,beide dragen ook nog bij aan een beter milieu.

 • Elevage

  De eerste levensbehoefte van de hedendaagse consument is helemaal niet het eten. De eerste behoefte is een nieuwe telefoon i-pod/pad/ped wat je maar wil, een nieuwe auto en allemaal op vakantie en dan blijft er nog genoeg geld over voor een blik bruine bonen

 • Bison

  Exactly Elevage.

 • timh6

  timh6

  Vijftig jaar geleden besteedde de burger 30% van zijn inkomen aan voedsel,
  en misschien 3% aan vakantie.
  Als dat nu nog zo was dan had geen enkele boer subsidie nodig,
  en toch een goed inkomen.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.