Home

Nieuws 2123 x bekeken 4 reacties

Biologisch bedrijf wil niet langer met Wageningen samenwerken

Wageningen - Een biologisch pluimveebedrijf heeft de samenwerking met Wageningen Universiteit opgezegd, vanwege uitspraken van Wageningen-bestuurder Aalt Dijkhuizen over de biologische sector.

Dat meldt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie van Wageningen Universiteit. In het universiteitsblad Resource zegt Dicke dat het biologisch pluimveebedrijf bloed leverde dat door de wetenschappers werd gebruikt voor onderzoek naar muggen die onder meer het Westnijlvirus kunnen verspreiden. De onderzoekers hadden biologisch bloed nodig om ervan verzekerd te zijn dat het bloed vrij is van bestrijdingsmiddelen of andere verstorende stoffen.

Dicke betreurt de stap van het bedrijf. "Het was niet eenvoudig om aan zo'n bedrijf te komen en we hadden er een goede samenwerking mee opgebouwd", zegt Dicke. "Ik ben een positief ingesteld mens en ik verwacht dat we de relatie weer kunnen herstellen", licht Dicke toe.

Dicke zegt in het universiteitsblad dat hij het bedrijf gaat uitleggen dat er meer in Wageningen is dan de visie van Dijkhuizen. Hij schetst dat het er op dit moment op lijkt dat Wageningen Universiteit productieverhoging als een eenvoudige oplossing presenteert voor een van de meest complexe problemen: de wereldvoedselproblematiek. Daarmee zou de universiteit zich vervreemden van de wereld om haar heen. "Ik ken mensen waarmee we al jaren samenwerken op het gebied van duurzaamheid, maar die zich nu niet meer herkennen in de geluiden uit het Wageningse."

De woordvoerder van bestuursvoorzitter Dijkhuizen zegt dat hij kennis heeft genomen van de stap van het biologisch pluimveebedrijf, maar dat dat geen reden is voor onderzoekers of bestuurders de mening te veranderen.

Laatste reacties

 • heide01

  De 'intensieve mensenhouderij' groeit wereldwijd elke dag met ruim 200.000 personen, met minder bunders eronder, (het landbouwareaal daalt). Om te kunnen concluderen dat deze vorm van houderij intensiveert hoef je geen wetenschapper te zijn!! Er zijn zelfs 3 steden op de wereld die ieder groeien met een miljoen per jaar!! Ik deel dus de conclusie van Aalt Dijkhuizen dat de rest van de wereld meer op Nederland gaat lijken.
  De mens is in principe 'grond-diergebonden' niet alleen voor zijn voeding, kijk naar zijn schoenen (leer en rubber) kleding (katoen en wol) energie (bio-ethanol uit mais en suikerriet) roken(tabak) vervoer (rubberbanden) onderdak (hout) op alle niveaus zal de productie per ha. omhoog (moeten)gaan, evenals de afgelopen 200 jaar.
  Wim van der Heide

 • joannes

  En @heide01, wanneer het zo´n simpele mathematische optelsom zou zijn, dat met een beetje extrapoleren de toekomst te voorspellen zou zijn, zou er niet zoveel discussie zijn. http://en.wikipedia.org/wiki/Demography Die intensieve mensenhouderij van jouw kan nog alle kanten op. Wanneer mensen meer zekerheden en opleiding hebben, gaan ze investeren in kennis ipv aantal kinderen, is óók een veronderstelling. Kortom eenzijdig het probleem benaderen, is voor de discussie wel een duidelijk standpunt maar voor de oplossing en vooral de houding naar de oplossing gebrekkig.

 • Miriamnu

  Ach of men het nou leuk vind of niet, de enige oplossing voor eerlijke voedselverdeling is vegetarisme en die is fantastisch!

 • Flyinghollander

  Miriamnu onzin, meeste vegatarische ........ ach laat maar.

Of registreer je om te kunnen reageren.