Home

Nieuws

Biologisch areaal Europa gegroeid

Neurenberg – Het biologische areaal is in Europa in 2011 1,4 miljoen hectare gegroeid tot 10,6 miljoen hectare. De markt groeide in gelijke tred tot een waarde van 21,5 miljard euro, waarbij Duitsland met een afzet van 6,6 miljard euro weer verreweg de grootste markt was.

Dat meldt brancheorganisatie IFOAM tijdens de BioFach-beurs.

Het wereldwijde biologische areaal is in 2011 vrijwel gelijk gebleven aan 2010, op bijna 37,2 miljoen hectare. In Latijns Amerika kromp het biologische areaal van 7,7 naar 6,9 miljoen hectare. In Noord-Amerika, Azië, Oceanië en Afrika was de groei minimaal. Oceanië was met een areaal van 12 miljoen hectare goed voor een derde van het wereldwijde areaal.
De biologische markt is wereldwijd volgens marktonderzoeksbureau Organic Monitor in dollartermen gegroeid van 59 naar 63 miljard dollar (47 miljard euro). Na Europa is de VS met een afzet van 21 miljard euro de grootste markt. Na de VS en Duitsland volgt Frankrijk met een “marktwaarde” van 3,8 miljard euro.
Canada, het Verenigd Koninkrijk en Italië bevinden noteren biologische omzetten boven de 1,7 miljard euro. In Zwitserland en Denemarken wordt per hoofd van de bevolking op jaarbasis het meeste uitgegeven aan biologische producten, namelijk ruim 160 euro. Daardoor is de Zwitserse biologische markt zelfs groter dan de Japanse.
De meeste biologische producenten, circa 34 procent, bevonden zich in 2011 in Azië waar de plotten echter klein zijn. Daarna volgt Afrika, goed voor 30 procent. In ontwikkelingslanden ontbreekt ook vaak het geld voor genetisch gemodificeerd zaaigoed en chemie.

Of registreer je om te kunnen reageren.