Home

Nieuws

Biogas uit afvalwater zuurkool-productie

Straatsburg - Het Franse waterbedrijf Lyonnaise des Eaux heeft in de buurt van Straatsburg een installatie neergezet waarmee biogas en elektriciteit kan worden gewonnen uit het afvalwater van de zuurkoolproductie. In dit deel van de Elzas wordt 70 procent van de Franse zuurkool geproduceerd maar dat levert ook een grote hoeveelheid afvalwater met een sterk organisch gehalte op.

Tijdens de campagne leidt het maken van de zuurkool tot even veel afvalwater als een stad van 140.000 inwoners. Om dat te verwerken is naast een normale afvalwaterzuivering een speciale methaaninstallatie gebouwd die het afvalwater verwerkt tot biogas. Daarmee wordt in de eerste plaats de hele installatie zelf aangedreven maar daarnaast wordt ook nog elektriciteit aan het gewone net teruggeleverd. Voor de zuurkoolindustrie zelf is het voordeel dat het afvalwater niet meer naar een grote installatie in Straatsburg zelf vervoerd hoeft te worden waardoor bespaard wordt op de transportkosten.

Of registreer je om te kunnen reageren.