Home

Nieuws 1 reactie

‘Bijenonderzoek EFSA klopt niet’

Bazel - Syngenta stelt dat het onderzoek van de EU-voedselautoriteit EFSA naar het verband tussen bijensterfte en middelen met neonicotinoïde-technologie niet deugt. Volgens de Zwitserse onderneming wordt belangrijke informatie genegeerd en gaat de EFSA in haar berekeningen uit van een zaaifrequentie die twee tot vier zo hoog ligt als gebruikelijk.

Syngenta wijst op onderzoek waaruit zou blijken dat bepaalde zaadbehandelingsmiddelen waarin de technologie is gebruikt, bedoeld voor bijvoorbeeld raapzaad en zonnebloemzaad, veilig is. Wanneer de EFSA 'normale' zaaifrequenties in berekeningen had gebruikt, zou volgens Syngenta blijken dat de risico’s voor bijen 'extreem laag' is.

Directeur John Atkin van Syngenta: "deze laatste bevindingen ondermijnen de basis voor restricties, die behoorlijke economische schade toebrengen aan akkerbouwers en absoluut niets betekenen voor bijen." Syngenta wil dat de Europese Commissie een voorstel tot het aan banden leggen van producten met neonicotinoïde-technologie terugtrekt.
Syngenta, de grootste producent van gewasbeschermingsmiddelen ter wereld en een grote producent van zaad, zegt alle EU-lidstaten en de Europese Commissie over haar eigen onderzoeksresultaten te hebben aangeschreven.

Eén reactie

  • joannes

    Ze moeten zich eens afvragen hoe ze tegen dat negatieve sentiment kunnen argumenteren. Ze zijn per definitie partij en belanghebbende! De boeren kunnen nog kiezen, maar zij betaan bij het manipuleren van zaad en middelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.