Home

Nieuws 4696 x bekeken 3 reacties

Algenproducent Ingrepro BV failliet

Borculo - Algenproducent Ingrepro BV is failliet verklaard door de rechtbank Oost-Nederland. Het is niet duidelijk of het doek is gevallen voor het totale bedrijf of voor Micro Ingredients, één van de twee poten onder de Borculose onderneming, maar de telefoon van het hoofdkantoor lijkt te zijn afgesloten.

Directeur en eigenaar Carel Callenbach is niet direct bereikbaar voor commentaar. Ingrepro BV was een betrekkelijk kleine onderneming maar toch de grootste producent van algen in Europa. Op jaarbasis produceerde Ingrepro BV volgens eigen opgave met een drietal “algenfarms” circa 15.000 kg algen.

De producten werden deels door de onderneming zelf verwerkt in tientallen producten, van shampoo tot honden- en paardenvoer en tandpasta. De algen zelf maakten in 2011 15 procent van het afzetvolume uit. Het bedrijf verwachtte veel van de afzet van algen in veevoer, waarvoor de benodigde GMP+-erkenning in 2011 werd behaald.
De algenkweek is ontstaan als initiatief van enkele boeren uit de Achterhoek. In 2003 verkochten zij de kwekerij aan Aquacultura, dat later failliet ging en een doorstart maakte met een groep investeerders waaronder Callenbach. Callenbach kocht in 2004 zijn compagnons uit omdat zij teveel op technologie en te weinig op de markt gericht waren.

Laatste reacties

 • info104

  Weer een markt welke veel toekomstpespectief had om eiwit op een biologische manier te produceren die geen geld opleverd. Jammer dat dit geen toekomst heeft want we zullen als we de bevolkingsgroei willen blijven voeden iets moeten bedenken nu de gewassen voor ethanol worden gebruikt

 • Frenske

  Algenkweek is een mooie aanvulling voor de toekomst maar als je alleen maar gefixeerd bent op geld verdienen zit je in het verkeerde product,technologie en ontwikkeling hoort ook bij een inovatief product.
  En als de bevolkingsgroei zo door blijft gaan en we ons zorgen gaan maken over honger in de wereld kunnen we er ook voor kiezen om minder vlees te consumeren.

 • Vegan

  De Dutch Weedburger (100% plantaardig) met alg doet het wel goed.

Of registreer je om te kunnen reageren.