Home

Nieuws 1167 x bekeken 1 reactie

Ahold verkoopt belang in ICA

Zaandam - Het moederbedrijf van Albert Heijn, Ahold, verkoopt haar belang van 60 procent in de Zweedse supermarktketen ICA aan Hakon Invest. Ahold ontvangt 21,2 miljard Zweedse kroon (2,5 miljard euro) in contanten. De door analisten positief ontvangen verkoopsom is inclusief 1,2 miljard kroon aan dividend over 2012.

ING spreekt van een "mooie prijs" terwijl Rabobank de verkoopprijs 15 procent lager had ingeschat. Beide partijen verwachten dat Ahold het geld conservatief zal besteden en het grootste deel van het geld als dividend zal uitkeren aan aandeelhouders. Van grote fusies of overnames wordt door de bankiers niet uitgegaan.
Analisten zijn opgelucht dat geen ingewikkelde procedure zoals een gedeeltelijke beursgang van ICA is betracht. Mogelijk wordt een deel van het geld gebruikt voor de nieuwe ambities van Albert Heijn in Noordrijn-Westfalen en België. In Duitsland mikt de keten op gemakswinkels in steden als Keulen, Düsseldorf en Essen terwijl in België de reguliere keten naar Nederlands voorbeeld wordt uitgerold.
Voor Nederlandse leveranciers aan de keten is deze "buitenlandstrategie", waarbij Ahold volle eigenaar is van de organisatie, volgens een woordvoerder wellicht kansrijk. De banden van Nederlandse leveranciers met ICA waren beperkt doordat het een apart merk met lokaal management betrof. ICA is actief in Zweden, Noorwegen en de Baltische staten. In 2011 realiseerde ICA een omzet van circa 11 miljard euro.

Eén reactie

  • rjwposthumus

    wij produceren nog steeds voor ICA met groot genoegen ,voor de vele individuele vestigingen welke wij 2x kunnen beleveren in de werk week. qua roastbeef/entrecote, half tenderloin,beef stew meat and several other cut's for consumer usage.with or without some marinade

Of registreer je om te kunnen reageren.