Home

Nieuws 2 reacties

Agrarische schade aardbevingen aanzienlijk

Assen - Agrarische bedrijfsgebouwen zijn extra kwetsbaar bij aardbevingen als gevolg van gaswinning. Dat constateert de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) op basis van een globale inventarisatie van de gemelde schades.

Bij de NAM zijn 2.700 meldingen van schades gemeld sinds de laatste beving in Huzinge. Daar zitten grote aantallen boerenbedrijven bij, zegt een woordvoerder.

Volgens de NAM zijn agrarische gebouwen extra kwetsbaar om een aantal redenen: de staat van onderhoud van stallen en schuren is doorgaans minder dan van woonhuizen, de gebouwen zijn groter waardoor er spanningen kunnen ontstaan tussen gebinten en muren, en doordat de gebouwen intensief gebruikt worden zijn er vaak bestaande schades die verergeren bij een beving.

De NAM kan de omvang van de agrarische schades niet kwantificeren, omdat daarvan geen aparte gegevens worden bijgehouden. Sinds afgelopen zomer hanteert de NAM een aangepaste schademeldingsprocedure, waarbij  niet-zichtbare schade nadrukkelijker in beeld komt. "Sinds augustus 2012 hebben we een nieuwe aangepaste schaderegeling, waarbij onze taxateurs ook kijken naar andere plekken dan waar de schade zichtbaar is. Dan denken we ook aan mestkelders", aldus een woordvoerder van de NAM. Tot nu toe is de geconstateerde schade aan gierkelders op de vingers van één hand te tellen.

De NAM zegt coulant en ruimhartig op te willen treden bij schades. "Daar hebben we een draai in gemaakt. We hebben een oproep gedaan om ook oude schades te melden, als mensen de indruk hebben dat die in het verleden niet goed onder ogen zijn gezien. Dat is ook de reden dat we nu zoveel meldingen krijgen. Er komen elke week meer meldingen bij dan we kunnen afhandelen."

Schade aan drainage valt niet onder aardbevingsschade, maar is een gevolg van bodemdaling. Daar wordt apart naar gekeken, waarbij ook schade aan dijken, spoorrails, wegen en ondergrondse leidingen wordt bekeken in een zogenoemde 'quick scan'. "Ik verwacht dat LTO Noord in de bestuurlijke circuits goed genoeg is ingevoerd om de mogelijke schade aan drainages ook aan de orde te stellen", aldus de NAM-woordvoerder.

Laatste reacties

  • Gerd

    Und neuerdings auch noch Stromkabel von Offshoreanlagen???

  • koestal

    laat de NAM maar dokken,ze beuren zat voor al dat gas en laat ze niet te krenterig wezen ,zoals in het verleden met boeren als taxateur die net deden alsof ze het zelf moesten betalen,dat deden om dat mooie baantje te kunnen houden.

Of registreer je om te kunnen reageren.