Home

Nieuws 7 reacties

Achterhoekse biogasinstallatie dichter bij realisatie

Varsseveld - De Biogasvereniging Achterhoek heeft een vergunning voor een biogasinstallatie met digestaatverwerking. De installatie moet worden gerealiseerd in Varsseveld in de gemeente Oude IJsselstreek.

117 Achterhoekse agrarisch ondernemers willen  op jaarbasis een hoeveelheid biogas produceren, die goed is voor de gasvoorziening van vijfduizend huishoudens.

De installatie zal dierlijke mest, bermgras,  akkerbouwgewassen en restproducten uit de levensmiddelenindustrie verwerken. De biogasvereniging houdt nog twee opties open: warmtekrachtkoppeling en groen gas. Het geproduceerde gas kan worden omgezet in elektriciteit en warmte. De andere optie is de productie van gereinigd en opgewerkt gas dat  wordt opgewerkt tot aardgaskwaliteit. Volgens de vereniging is de tweede optie nu het meest voor de hand liggend.

In het verwerkingsproces wordt de dikke fractie na vergisting geëxporteerd. De vergunning biedt ook ruimte om kunstmestvervangers te produceren.

Laatste reacties

 • Coanma

  Ben benieuwd wie zich het programma nog wil..herinneren van biogas, de beerput van 16 november 2013 bij Reporter (echte aanrader om eens te bekijken bij utzending gemist bv) waarin uitgebreid uiteen gezet werd hoeveel milieu criminaliteit hiermee gepaard gaat (en daar lijkt men zich niet hard voor te willen maken qua controles om het tij te keren, want dit speelt al jaren) , het alleen maar kan lopen op subsidie, het landschap kapot maakt, groot erg zwaar verkeer aantrekt (erg milieuvriendelijk...) en bermgras zelf erg vervuilend is! Het met enorm groot wil het een kans op overleven maken en daarvoor zal alles moeten wijken. Meer stront meer dieren, meer stront meer dieren etc. Bizar hoe we in dit land niet lijken te willen leren van ervaringen zoals reeds opgedaan in het grote Duitsland, tenslotte leven we hier met z'n alen op een postzegel en moet Nederland er alsnog zwaar aan geloven, al stelt zelfs Brussel dat dit niet zo geweldig is.

 • Coanma

  Excuus, 16 november 2012 natuurlijk. Vergat nog erbij te vermelden dat deze installaties inmiddels al achterhaald zijn qua concept en dat er ook gewoon maïs of soja (landbouwarsenaal vermindering met o.a. gevolg grondstofprijzen stuwing) speciaal voor geteeld wordt, ondanks dat men anders wil doen geloven.

 • agratax2

  Coanma. Als de mensheid geleerd had van het verleden en van eigen en andermans ervaringen, zag de wereld er aanzienlijk anders uit. Ik krijg steeds meer het gevoel dat zichzelf respecterende mensen uitgaan van hun eigen gelijk. Ze zijn bereid om ervaringen (onderzoeken) van anderen eenvoudig onder het tapijt te vegen om hun eigen idee door te drammen.

 • Coanma

  Agratax1, dank voor je aardige reactie. Een reactie die veelzeggend is, helaas...

 • Hoogeind

  En nu de financiering nog!

 • agratax2

  Hoogeind. Geld speelt doorgaans geen rol als het over Groot gaat over Politiek goed in de markt. Ik heb al menig boer met lege handen uit de bank zien komen, gevraagde bedrag kennelijk te klein, terzelfder tijd kwam de groot investeerder even over zijn verliezen van honderden miljoenen praten en hij vertrok met toezegging in zijn binnenzak. Als je zaken doet doe het groot, heel groot dan ben je geloofwaardig en vooral interessant voor de geldmagnaten.

 • Coanma

  Deze zaken behoren helemaal niet gestimuleerd te worden, slechte zaak m.i.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.