Home

Nieuws 913 x bekeken 14 reacties

12 miljard milieu- en gezondheidsschade door voedsel

Den Haag - De productie en consumptie van voedsel kost de Nederlandse samenleving jaarlijks ongeveer 12 miljard euro aan milieu- en gezondheidsschade. Dat stelt Natuur en Milieu bij de aanbieding van de wegwijzer voor gezond en duurzaam voedsel.

Volgens Natuur en Milieu  kost de melkveehouderij de Nederlandse burger jaarlijks 2 miljard aan gezondheids- en milieuschade en de varkenshouderij 4 miljard. Jaarlijks geeft de Nederlandse samenleving 6,2 miljard uit voor de behandeling van ziektes als diabetes en hart- en vaatziekten - aandoeningen die gerelateerd zijn aan overconsumptie.

Sijas Akkerman van Natuur en Milieu zegt dat het traditioneel landbouwbeleid moet stoppen. Het beleid moet worden omgezet in een combinatie van gezondheid, duurzaamheid en economie, vindt Akkerman.

Natuur en Milieu is ervan overtuigd dat Nederland de maatschappelijke kosten binnen tien jaar met de helft kan reduceren. Maar dan moeten de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer wel kiezen voor vernieuwing en verduurzaming van de voedselsector. "Dit betekent een keuze voor voedselbeleid dat en dierenwelzijn verbetert, en gezonder eten oplevert, en het milieu spaar, en de voedselsector economisch versterkt", aldus Natuur en Milieu.

Voorzitter Hans Huijbers van de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) vindt het een interessante en uitdagende gedachte om de verduurzaming van voedselproductie te koppelen aan gezondheid en gezond eten. "Dat is een interessante koers waar boeren en tuinders zich best in kunnen vinden. Wie morgen nog verantwoord en duurzaam eten wil kopen, heeft dat overmorgen in het schap", aldus Huijbers. "Boeren en tuinders staan er klaar voor."

Laatste reacties

 • kleitokkers

  Schuif alle problemen maar weer naar de kleinste groep.

 • j.verstraten1

  schitterende reactie van Hans, U vraagt wij draaien! Maar waarschijnlijk zal Natuur en Milieu wel andere gedachten daarbij hebben.

 • harm59

  dus omdat wij voldoen aan de vraag van de consument zijn wij verantwoordelijk voor hun overgewicht?

 • schoenmakers1

  is al ooit berekend hoeveel schade er ontstaan door toedoen van de nieuw aangelegde natuur waar de muggen en insecten talloze ziekten overbrengen en in stand houden

 • Mozes

  De standpunten worden zolangzamerhand zo absurd dat ze zelfs voor een leek niet meer geloofwaardig zijn.
  De reactie van Hans Huijbers is perfect: wij boeren leveren alles wat de klant wil KOPEN. Met andere woorden: laat Natuur en Milieu maar met hun verhaal naar de consument gaan.

 • jordi 1455

  ik wil weten hoeveel schade de oliemaatschappijen wel niet aanrichten ik durf de wedden dat het meer dan het dubbele is.

 • bankivahoen

  De verborgen agenda komt steeds meer en meer bloot te liggen bij natuur en milieu! Uiteindelijke doel totaal veganistische geloofsbeleidenis voor elke Nederlander.Een flutrapportje zal wel aan de grondslag van deze onzin liggen.

 • heracles

  Dan stoppen we toch met eten, is dat probleem ook weer opgelost!

 • Bison

  Wel heb ik ooit...Produceren van voedsel doet dus schade aan de natuur en consumeren van dat voedsel doet dus schade aan de gezondheid van de mens.
  Oplossing,..stop produktie en stop met eten.
  Natuur word weer gezond en de mens....sterft uit.

 • PluimveeBrabant

  De laatste zinsnede is het interessantst:'en de voedselsector economisch versterkt'. Gewoon net als bij energie, een grote heffing op de produkten en vervolgens een geheel nieuwe subsidieslurpende bedrijfstak ontwikkelen waar al die heffingen naar toe gesluisd kunnen worden. Gegarandeerd extra werkgelegenheid en economische groei. Voor de consument is het gewoon slikken of stikken onder het motto 'het is beter voor het milieu en duurzaam'.

 • aarthamstra1

  Wat een heerlijk land. ZLTO en Natuur en Milieu zijn en blijven het eens nog even
  de jongens van WUR aansturen een regenwormpje er bij en onze volksvertegenwoordigers zijn om.

 • joannes

  Sinds wanneer is productie en de retail verantwoordelijk voor het eetgedrag van de consument? Waar heeft deze Sijas Akkerman op school gezeten? Waarschijnlijk een Politiek opleiding! Een opleiding waar je fantastische onbewezen relaties kan leggen en daarmee, als een kunstenaar, je publiek mee aan het twijffelen kan brengen! Dus hij zal zich tot doel gestelt hebben: Hoe kan ik mijn doel bereiken met een relatie........ die nergens op slaat. Wanneer we dan over ethiek gaan praten is het toch van de gekke! Wil deze man de producerende hard werkende boer verantwoordelijk stellen voor de ongedisciplineerde eetgewoontes die door een overgecommercialiseerd retail kanaal, behalve via de kerk, door elk mediakanaal worden opgedrongen in de meest diverse vormen en vooral uitdagende verpakkingen. Deze man is los! Dat Hans Huijbers zo reageert, heeft vooral met zijn opvoeding, wijsheid en geduld te maken. Een reactie waarmee hij de bal handig terugspeelt, maar het is beschamend dat deze Akkerman zijn geld op deze manier kan verdienen. De burgers manipuleren met ideeën en relaties die te zot voor woorden zijn!

 • agratax2

  Bison. jij ziet het verkeerd w.b. de relatie voedselproductie en gezondheid. Het zijn niet de boeren die bewust slecht eten maken. Het is de industrie die net zo lang met het eten om klooit dat het ongezond is geworden door alle voeding die eerst is verwijderd en daarna via supplement weer is toegevoegd. Om nog maar niet te spreken over de gentechnologie waarvan geen mens de gezondheidsgevolgen op lange termijn kent. geen onderzoek gedaan de laatste 30 jaar of de uitslagen zijn onder in de lade verdwenen en de sleutel is zoek geraakt. Alle voedsel autoriteiten gaan uit van de regel; 'Wat we niet weten, is er niet en gaat er iets mis dan is de boer of de visser de hoofdschuldige'. Zij kunnen immers geen laboratorium onderzoek doen, zoals de industrie dat wel kan en zegt ook te doen. Hoe meer certificaten, Hoe meer er zonder daadwerkelijk controle gerommeld kan worden. Controle p certificaten en ingevulde lijsten m.b.t. werk- en productie wijze >garanderen< de kwaliteit.

 • agratax2

  Dit komt neer op ca. Euro 120.000 ondernemer in de primaire voedselproductie. Als het het voedsel is geproduceerd in Nederland die de gezondheid schaadt. Als de producenten deze rekening moeten gaan betalen, is bedrijfssluiting nabij. Zou als uitkering per boer en tuinder, omdat hij niet langer vervuilt een leuk jaarlijks inkomen zijn. Tevens kan de grachtengordel dan Nederland inrichten zoals ze graag willen met herten, wolven en vooral veel ganzen. Betaling komt uit algemene middelen, die dan helaas niet meer worden aangevuld door de belastingen en heffingen die de boeren nu direct en vooral indirect betalen. Hoe mooi zal Nederland er uitzien als we die geld en milieu verslindende boeren hebben weg geregeld.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.