Home

Nieuws 3894 x bekeken 5 reacties

ZLTO-ledenraad wist niets van aandelentransactie Vion

Den Bosch – De ledenraad van de ZLTO is niet geïnformeerd over de aandelenverkoop door directieleden van Vion in 2012. Dat zegt ZLTO-bestuurder en Vion-commissaris Toon van Hoof.

De zuidelijke landbouworganisatie ZLTO is 100 procent eigenaar van Vion. "Het ZLTO-bestuur legt meerdere keren per jaar verantwoording af aan de ZLTO-ledenraad", aldus Van Hoof. "Naar dat aandelenbezit of de afwikkeling daarvan is nooit gevraagd."

Van Hoof verwacht dat de vragen door publicaties in Boerderij Vandaag wel zullen opkomen.

Eerder schreef deze krant dat leden van de Raad van Bestuur van Vion in het financieel zware 2012 hun aandelen gemiddeld met winst terugverkochten aan het bedrijf om te voorkomen veel geld kwijt te zijn aan leningen die zijn aangegaan om de aandelen te verwerven. ZLTO-voorzitter Hans Huijbers weigert vooralsnog commentaar over de kwestie en Vion benadrukt dat de Raad van Commissarissen er vanaf wist. Van de acht commissarissen zijn er vier verbonden aan de ZLTO.

Frans Versteden is ZLTO-afdelingsvoorzitter voor de regio Oirschot-de Beerzen en noemt de aandelentransactie, waarvan hij tot nu toe niet wist, 'natuurlijk niet goed'. "Tegelijk vind ik het belangrijk dat we met Vion vooruit kijken. Iedereen weet dat in 2012 fouten zijn gemaakt maar het is tijd het schip vooruit te helpen in plaats van schuld toe te wijzen. Het bedrijf is van groot belang voor de sector en heeft rust nodig", aldus de ex-varkenshouder, verwijzend naar de financiële malaise bij het vleesbedrijf Vion en de recente onthulling over verkeerd verpakt vlees.

Melkveehouder Hans Vermeulen bevestigt als afdelingsvoorzitter voor de regio Mill-Grave niet te zijn geïnformeerd over de aandelenkwestie. "Ik wist niets van aandelen die zijn terugverkocht of eventuele winst daarop. Maar ik weet nog niet of ik er moeite mee moet hebben dat het zo is gegaan en dat er niet actief over gecommuniceerd richting leden. Ik zal me nu eerst goed laten informeren binnen de ZLTO en wil dan pas naar buiten communiceren."

Joris Baecke, lid van de vakgroep Akkerbouw van de ZLTO, geeft geen commentaar. De oud-voorzitter van agrarische jongerenorganisaties NAJK en CEJA benadrukt dat we hieruit niets mogen concluderen, dus ook niet dat hij geen mening heeft. Gerard Nabuurs, ZLTO-afdelingsvoorzitter in Boekel, wil niets kwijt over de zaak.

Laatste reacties

 • trust

  Ze hadden er ook niet naar gevraagd, maw we houden ze liever maar wat dom.

 • krulsaart

  Stel je voor dat je functie bij ZLTO in het geding komt....

 • massan

  Heeft de ZLTO nu nog niets geleerd. Over de ruggen van leden die weinig tot geen belang hebben bij Vion zijn miljoenen verkwanseld door de ZLTO. Het kan toch niet zijn dat leden uit de melkveehouderij en akkerbouw opdraaien voor Vion (lees varkenssector). ZLTO zit nu met 2 petten op de belangen te behartigen van hun leden; dit had nooit zover mogen komen.

 • Jan van het Zand

  De leden van de ZLTO hebben helemaal niks te vertellen. Dat blijkt uit de piramide van de organisatie. De leden zijn lid van de plaatselijke ZLTO. Uit hun midden wordt iemand gekozen voor de bestuurslaag daarboven. Vaak is dat de voorzitter van de plaatselijke ZLTO. Uit het hoofdbestuur wordt het dagelijks bestuur gekozen. Het dagelijks bestuur bepaalt de gang van zaken. De leden van de plaatselijke ZLTO kunnen Hans Huijbers niet wegsturen. Zij hebben daartoe het stemrecht niet. Evenmin kunnen zij de commissarissen van de ZLTO in het hoofdbestuur van de ZLTO niet wegsturen. De voorzitters van de plaatselijke ZLTO's worden voor een aantal jaren gekozen. Er moet nogal wat gebeuren om die abrupt weg te sturen.
  Vraag die er toe doet: Zijn de Vion-bestuurders verplicht om aan de raad van Commissarissen vooraf openheid van zaken te geven, toestemming daarvoor te vragen en is dat gebeurt inzake deze aandelentransacties? Zo ja, is het ZLTO-hoofdbestuur vooraf of achteraf op de hoogte gesteld? Zo nee, wat is de sanctie voor de Vion-bestuurders als zij niet aan de regels hebben gehouden? Zijn er rechten én plichten voor het Vionbestuur en de RvC opgesteld?

 • dommelje

  voor het gerecht slepen, fout is fout handelen met voorkennis

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.