Home

Nieuws 3 reactieslaatste update:23 jan 2014

ZLTO en Sita willen mestdrogingsfabriek bouwen

Roosendaal – ZLTO en afvalverwerker Sita willen samen een mestverwerkingsfabriek bouwen. De partijen hebben een intentieverklaring getekend om samen naast afval- en energiecentrale ReEnergy van Sita in Roosendaal een productielocatie voor bio-mineralen te bouwen.

Met behulp van restwarmte uit de afvalcentrale  wordt ruim 100.000 ton dikke mestfractie ingedroogd tot organische mestkorrels. Bij het proces wordt de mest ook gehygiëniseerd, waardoor de mestkorrels geschikt worden voor export. Doelstelling voor de nieuwe installatie in Roosendaal is dat veehouders die de mest aanleveren een consortium vormen en zorgen voor het aanleveren van de mest. ZLTO is bereid om – als dat nodig is- mee te investeren in de installatie. De initiatiefnemers willen in 2015 beginnen met de bouw van de installatie, die vooral gericht is op het drogen van dikke fractie van varkensmest. Een vergunning of financiering voor de installatie is nog niet rond.
Het initiatief van Sita en ZLTO is vergelijkbaar met een initiatief van energiebedrijf Essent en ZLTO in Cuijk. Daar is de doelstelling eveneens om de warmte uit de energiecentrale te benutten voor het verder drogen van dikke fractie van gescheiden mest. In Cuijk is een vergunning aangevraagd. Ook is een aanvraag voor SDE+-subsidie voor de installatie goedgekeurd. De installatie in Cuijk kan eveneens 100.000 ton dikke fractie gaan verwerken.
Op dit moment zijn er zeven initiatieven in gebruik die uit dikke fractie mestproducten exporteren in het buitenland, blijkt uit een overzicht van het Planbureau voor de Leefomgeving. Deze verwerken gezamenlijk 187.000 ton mest.

Laatste reacties

  • farmerbn

    Wat gaan die korrels kosten voor een koper?

  • ...............

    Niet zoveel, ZLTO legt wel geld bij

  • agratax2

    farmerbn. Wat ze kosten voor de koper is minder van belang, de vervuiler betaalt. Zo is het in Nederland geregeld. Wanneer leren we eens om minder kosten te maken dan nodig is om te produceren. In dit geval varen we eerst het veevoer in vanaf de andere kant van de aardbol en daarna gaan we weer het eindproduct over de aarde verslepen en het afval gaan we tegen grote investeringen verwerken om het daarna ook weer de aardbol over te slepen. Of dit alles geen energie kost en geen milieu belasting oplevert. Nee zolang het de Handel betreft is alles toegstaan, gaat het over de burger dan moet de kachel een graadje lager en de lampen uit en de auto in de schuur om energie en milieu te sparen.

Of registreer je om te kunnen reageren.