Home

Nieuws

Criminaliteit platteland in zuiden aangepakt

Tilburg - De aanpak van hennepcriminaliteit in de vijf grootste Brabantse steden, wordt uitgebreid naar alle gemeenten in Noord-Brabant en Zeeland. Daarmee wordt een halt toegeroepen aan de toenemende criminaliteit op het platteland.

De Taskforce Brabant Zeeland is een samenwerkingsverband tussen het openbaar ministerie, de politie, de Belastingdienst en de Brabantse en Zeelandse gemeenten. Aanvankelijk was het een samenwerking tussen die partijen in de vijf grote Brabantse gemeenten. Reden was  de toename van ernstige drugsgerelateerde geweldsdelicten in Brabantse steden.

Om  te voorkomen dat de criminaliteit nu zijn heil zoek in plattelandsgemeenten, is het werkterrein van de taskforce vergroot. Een woordvoerder van de taskforce zegt dat het duidelijk moet zijn voor criminele ondernemers, dat ze niet in Brabant of Zeeland moeten zijn.

De georganiseerde drugscriminaliteit heeft op tal van plaatsen voet aan de grond gekregen.  Hennepkwekerijen komen voor in leegstaande loodsen en schuren,  in maisvelden en op boerderijen.  Voor de werkzaamheden worden steeds vaker Oost-Europese goedkope arbeidskrachten ingezet. Voor de overdekte teelt worden professionele hulpmiddelen gebruikt, die ook in de glastuinbouw worden toegepast.

Burgemeester Peter Noordanus van Tilburg riep dinsdag alle gemeenten op actief mee te doen in de taskforce. Er is geld om nog drie jaar door te gaan met de succesvol genoemde aanpak van de drugscriminaliteit, aldus Noordanus. Minister Ivo Opstelten (veiligheid) draagt jaarlijks 1,4 miljoen euro bij.

Vorige week waarschuwden burgemeesters van kleinere Brabantse plaatsen al dat de drugscriminaliteit naar het platteland trekt. "De zorg is volstrekt terecht. We laten elkaar in Brabant niet in de steek'', aldus Noordanus. Hij vraagt niet meteen geld van de kleinere gemeenten maar vraagt om streng te handhaven, integriteitscontroles uit te voeren en drugspanden te sluiten.

Dit jaar werden tot dusver 21 criminele organisaties in Brabant aangepakt en 74 leden aangehouden. Het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst proberen dit jaar in totaal 96 miljoen euro af te pakken van criminelen.

De hennepindustrie is volgens Noordanus een van de grotere bedrijven in Tilburg. Hij liet berekenen dat de jaaromzet in Tilburg 800 miljoen euro bedraagt. "Het is een majeur probleem en je redt het niet als je een keer een hennepzolder leeghaalt.''

Of registreer je om te kunnen reageren.